Pagina 1 van 1

Charatan

Geplaatst: 31 mei 2013 13:12
door dinck
Op mijn zoektocht naar bijzondere pijpen ben ik op de naam Charatan gestuit. Het bedrijf startte in 1863 met meerschuimpijpen maar blijkt ook de eerste pijpmaker te zijn die van ruwe bruyereblokken van begin tot einde zijn eigen pijpen sneed. Tot nadat Dunhill het bedrijf in 1975 overnam werd in de oorspronkelijke fabriek - tot ca. 1983 - uitsluitend met de hand gewerkt. In zijn begintijd kocht Dunhill zijn geselecteerde ebouchons van Charatan (die de allerbeste natuurlijk wel voor zichzelf behield). Charatan maakte in principe alleen gladde pijpen, als het hout niet perfect was werden de pijpen onder andere merknamen - al dan niet gerustificeerd - verkocht. Rond 1955 kreeg de Amerikaanse importeur Herman G. Lane steeds meer invloed op de productie (America eas de grootste afzetmarkt) totdat de firma uiteindelijk aan Dunhill werd verkocht. De periode 1955-1975 staat bekend als de 'Lane era'. Vóór die tijd is datering van een Charatanpijp heel moeilijk, modellen bleven ruwweg jarenlang in productie - ruwweg omdat elke pijp afzonderlijk afhing van het voorhanden stuk hout, geen twee Charatanpijpen zijn exact gelijk. Met Lane kwamen naast de traditionelere modellen ook meer extravagante vormen op, ik vind van sommige overduidelijk dat zij uit de late jaren vijftig en jaren zestig stammen. Hier heb ik wat afbeeldingen verzameld van pijpen die op eBay worden/werden aangeboden. Ik moet er bij zeggen dat het niet mijn smaak is - ik zoek naar de traditionele modellen - maar ik denk dat sommigen onder jullie hier wel plezier aan zult beleven.

Afbeelding Afbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Tja, die laatste Relief is natuurlijk niet glad afgewerkt... :D

In latere afleveringen misschien wat meer wetenswaardigs over dit merk.

franz

Re: Charatan's Make

Geplaatst: 31 mei 2013 13:57
door Godfrey59
Hoi

De allerlaatste 3 stuks foto ( ruw en vierkant ) vindt ik persoonlijk het allermooiste en zou ik meteen willen hebben .


Godfrey

Re: Charatan's Make

Geplaatst: 01 jun 2013 08:13
door Laafke
Mijn smaak zit er niet tussen maar wat me dan wel weer verwonderd is dat onder het regime van Dunhill (de koning van de traditionele engelse pijp) deze tamelijk freestyle pijpen gemaakt mochten worden. Maar je hebt gelijk Charatan is kwalitatief goed voor een heel schappelijke prijs.

Re: Charatan's Make

Geplaatst: 01 jun 2013 09:20
door dinck
Even voor de duidelijkheid, deze pijpen werden in de zgn. 'Lane era' gemaakt, vóórdat Dunhill in 1978 Charatan na het overlijden van Lane overnam. Tot de sluiting in 1982 werden nog pijpen op de oude Charatan-manier gemaakt in de oorspronkelijke fabriek, daarna verplaatste Dunhill de productie naar de Parker/Hardcastlefabriek. Dat was het (voorlopige) einde van de free-hand Charatans. Onduidelijk is of Dunhill ook al tussen 1978 en 1982 Charatans maakte in de Parker/Hardcastlefabriek, maar alle Charatans van vóór die tijd waren freehands, ook de traditionele modellen - ook al werden de pijpen lang niet altijd als zodanig gestempeld. Op de Engelse markt was de kwalitiet van Charatan vanzelfsprekend en dan is het 'not done' om daarover op te scheppen.

Afbeelding

In 1988 verkocht Dunhill het merk aan James B. Russell Inc. die de productie verplaatste naar St. Claude, waarmee het merk definitief degradeerde tot de goede middenklasse.

In 2002 heeft Dunhill het merk weer teruggekocht en volgens Pipedia zou Colin Fromm aangenomen zijn om Charatan freehands te maken. Helaas heb ik daar niet veel over kunnen vinden, en ik weet ook niet of deze info nog up to date is.

franz

Re: Charatan's Make

Geplaatst: 03 jun 2013 19:49
door Ribbon
Leuk topic over een mooi Engels merk. :)

Zelf ben ik nogal content met mijn Charatan Special. Gezien de 'serif' in het CP-logo valt ie in ieder geval te dateren voor 1955. Op basis van andere artikelen die ik las schijnt ie uit de jaren dertig te komen.

Afbeelding

Op het oog lijkt het een normale billiard, maar aan bepaalde rondigen merk ik dat het geen fabriekspijp is. Hij blijft gewoon staan als ik hem op tafel zet zonder dat er een duidelijk afgevlakt gedeelte op zit zoals bij de meeste 'sitters'.

De bovenste pijpen zien er best leuk uit, al hou ik zelf niet zo van dat verloop in het mondstuk. :)

Re: Charatan's Make

Geplaatst: 03 jun 2013 21:49
door dinck
Ik heb niet lang geleden ook een oude Special billiard op de kop getikt, schoongemaakt maar nog niet opgeknapt. Helaas nog moeilijker dateerbaar omdat de stempels tamelijk vaag zijn en de CP op het (groen uitgeslagen) mondstuk helemaal ontbreekt. Maar die pijp heeft inderdaad wat speciaals. In een ander topic had ik deze link al geplaatst, maar hier past zij beter, de herinneringen van een Charatan-rookster. http://hozzenplozz.de/CharatanbyIRyan.htm

Re: Charatan

Geplaatst: 29 apr 2014 10:32
door richard75
Even moeten spitten, maar dan toch gevonden, het Charatan topic :)

Gisteren kreeg ik mijn laatste aankoop binnen, een 9-tal pijpen ter opknap. Tussen deze 9 vielen er twee vrij direct op. Robuuste stukken bruyere, aan de buitenkant zichtbaar vaak uitgeklopt en niet vaak schoongemaakt. Ook aan de binnenkant helaas niet echt vaak schoongemaakt (lees, een derde van de ketel zit dicht met cake!). Is allemaal wel weer overheen te komen, daar ligt nou eenmaal mijn uitdaging :D

Een van de leukste dingen bij het binnenkomen van een set pijpen vind ik het onderzoek naar merk/type en dus ook leeftijd van de pijpen. Nu waren deze een echte uitdaging. Logo op de stem was (nog) niet terug te vinden en de stempels op de pijpen zijn ook grotendeels weggesleten. Qua model en afwerking echter waren het twee pijpen van dezelfde maker, zoveel was zeker!

Na veel zoekwerk kon ik op beide de tekst "MADE BY HAND" terugvinden. Op een is nog zichtbaar "GROSVENO..." en "LONDON ENGLAND". Google is ons aller vriend en niet lang na het indrukken van enter kwam pipehill al te voorschijn met "Grosvenor / Charatan" in de tekst. Leuk, ik heb dus waarschijnlijk twee Charatan's in de collectie!

Vanavond maak ik even foto's om de kenners er eens op los te laten, maar ik heb alvast wel even een vraag. Wel meer eigenlijk, maar dat kan ik niet doen zonder foto's :)

Naar ik begrijp is pre-Lane een tijd die gekenmerkt is door het afwezig zijn van double comfort stems en redelijk grote, forse pijpen (zeg maar specie kuip), zou dit een indicatie kunnen zijn dat de twee uit de Rueben-era komen?

Re: Charatan

Geplaatst: 29 apr 2014 11:09
door Ribbon
Grofweg gezien hebben pijpen uit het Lane tijdperk (ong. 1955-1984) een aparte L in het stempel. De afwezigheid van die L zou kunnen duiden op een jongere of oudere pijp.

De pre-Lane pijpen zijn vaak te herkennen aan de serifs in het CP stempel (in het mondstuk). Serifs zijn streepjes aan de uiteinden van de letters.

Let wel: dit zijn erg grove regels. Er zijn bijv. aanzienlijk wat pijpen uit het Lane-tijdperk waarop geen L gestempeld is.

Voor meer info: http://pipedia.org/wiki/Memories_of_Cha ... eir_Dating

Succes met uitpluizen en gefeliciteerd met je aankopen. :)

Re: Charatan

Geplaatst: 29 apr 2014 13:35
door Dukdalf
Robb schreef: Serifs zijn streepjes aan de uiteinden van de letters.
Geheel terzijde en niet ter zake doend: in het Nederlands heten die dingen schreven. Je kijkt nu naar een zogenaamd schreefloos lettertype, in tegenstelling tot 'geschreefde' letters of 'schreefletters'. Taalpolitie uit... :wink: .

Re: Charatan

Geplaatst: 29 apr 2014 13:55
door Ribbon
Dankjewel taalpolitie. :)

Schreven dus.

Re: Charatan

Geplaatst: 29 apr 2014 19:47
door Immler
Taalpolitie uit
unit typografie? :D

Re: Charatan

Geplaatst: 30 apr 2014 00:07
door richard75
Tussen de taalpolitie door, hier de beloofde foto's. :D

De donkerdere pijp is nog niet 'in behandeling' en daar zijn de uitklopsporen dan ook zeer goed zichtbaar. De lichtere is al een de opknapbeurt begonnen.

Beide pijpen zijn onder de loep geweest en aan de ene zijde gemarkeerd met "GROSVENOR / MADE IN LONDON ENGLAND" en aan de andere zijde "MADE BY HAND" Verdere markeringen kan ik niet vinden of zijn door gebruik versleten.

Afbeelding

Afbeelding

Re: Charatan

Geplaatst: 30 apr 2014 10:22
door Ribbon
Op het mondstuk van de bovenste pijp op de onderste foto lijkt een merkje te staan, klopt dat Richard?

Prachtig spul overigens. Ik heb zo mijn vermoedens dat het aardig oude pijpen (in ieder geval pre-Lane) betreft. De 'Grosvenor-seconds' waar Pipephil over spreekt werden gemaakt in Frankrijk, maar er was bij deze altijd sprake van een stempel met 'Charatan of London' en niet 'Made in London'. Mijn indruk (pin me er niet op vast) is dat het om Charatan seconds gaat van voor de Lane-periode.

Grosvenor Street in Londen is in ieder geval ooit de straat geweest waar Charatan zijn fabriek had staan.

Afgezien van de oorsprong heb je gewoon twee prachtpijpjes te pakken. vooral die donkerige lijkt een erg mooie grain te hebben. Persoonlijk spreekt het 'bonkige', grof afgewerkte me wel aan (het doet me een beetje denken aan wat Blakemar nu maakt). Dit steekt een beetje af tegen het fijne, sierlijke werk waar Charatan ook bekend om staat.

Re: Charatan

Geplaatst: 30 apr 2014 12:17
door richard75
Robb schreef:Op het mondstuk van de bovenste pijp op de onderste foto lijkt een merkje te staan, klopt dat Richard?
Het lijkt wel zo Robb, maar met de beste wil ter wereld kan ik echt niets ontdekken :D
Robb schreef:Prachtig spul overigens. Ik heb zo mijn vermoedens dat het aardig oude pijpen (in ieder geval pre-Lane) betreft. De 'Grosvenor-seconds' waar Pipephil over spreekt werden gemaakt in Frankrijk, maar er was bij deze altijd sprake van een stempel met 'Charatan of London' en niet 'Made in London'. Mijn indruk (pin me er niet op vast) is dat het om Charatan seconds gaat van voor de Lane-periode. Grosvenor Street in Londen is in ieder geval ooit de straat geweest waar Charatan zijn fabriek had staan.
Mijn mazzel met het kopen van pijpen de laatste tijd, niet veel bijzonders qua merken, maar vaak wel erg oud en daardoor dus in mijn ogen minstens net zo bijzonder. Had mijn vraag ook op pipesmagazine.com forum gesteld en daar komt ook het vermoeden van een pre-Lane second al naar voren.
Robb schreef:Afgezien van de oorsprong heb je gewoon twee prachtpijpjes te pakken. vooral die donkerige lijkt een erg mooie grain te hebben. Persoonlijk spreekt het 'bonkige', grof afgewerkte me wel aan (het doet me een beetje denken aan wat Blakemar nu maakt). Dit steekt een beetje af tegen het fijne, sierlijke werk waar Charatan ook bekend om staat.
Dank! Ik moet zeggen dat, naar mate ik meer met de pijpen bezig ben om de gebruik sporen weg te werken, ik ze meer en meer ga waarderen. Vooral het verwijderen van de cake uit de ketel geeft al een heel ander gevoel in de hand, de pijp word dan merkbaar steeds lichter in de hand.

Nu nog met enige spoed aan polijstspullen zien te komen en ik ben een week van de straat :D Ik heb inmiddels zoveel pijpen klaar liggen... En mijn wederhelft begint nu net zo te pruttelen als een verkeerd gerookte pijp ;)

Re: Charatan

Geplaatst: 07 sep 2014 18:43
door dinck
Nog meer onconventionele pijpen van dit merk dat toch meestal als traditioneel wordt gezien.

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Afbeelding


AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Afbeelding

Re: Charatan

Geplaatst: 14 jun 2016 14:12
door Frog Morton
Afbeelding