PETERSON

Alles over de pijp zelf...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
smoorder
Dichter des Forum
Berichten: 1150
Lid geworden op: 23 apr 2009 12:43
Locatie: Mechelen B

Peterson

Bericht door smoorder »

adepten, verenig u en overtuig mij,
want ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Peterson zijn Petersons maakt op een wijze die, Cheddar en Stilton met geïmporteerde Porto waardig, zich niet naar normen richt maar naar waarden.
Ik neem een willekeurige P. als voorbeeld.

Afbeelding

Waar elke zichzelf respecterende pijpmaker kop én steel monteert vóor de afwerking, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat Peterson een kop maakt, en dan even kijkt of er toevallig nog ergens een steel ligt.

Ik vind hier geen "flow", geen concept, geen overgang, geen éenheid.
De steel is veel te zwaar in verhouding tot de kop, onelegant, eigenlijk bijna twee keer te dik.
Ik zie hier een willekeurige kop en een willekeurige steel zonder relatie ... integendeel, de steel past zelfs niet helemaal ...
Wat doet die zadelknots daar ? Waarom sluit de steel niet aan op de ring ?
De combinatie is zo archaïsch ... ik moet mezelf in bedwang houden om niet naar Hans And*** te hollen om een bijpassende hoornen bril te halen.

Is dit kritiek ? Wis en zeker.
Gefundeerd ? Dat is een andere zaak.
Ik heb geen Peterson of Dublin - hoewel ik Ierland een warm hart toedraag en steeds steun - omdat ik ze steeds "niet" koop, omdat een andere pijp me meer aanspreekt.
Peterson, maakt wellicht goedrokende pijpen, maar het appeal ontgaat me volledig.
Mis ik iets, ben ik te verwend , of zijn anderen dezelfde mening toegedaan ?

S

Gebruikersavatar
Joey Peters
Berichten: 1347
Lid geworden op: 20 mar 2009 17:46
Locatie: Heerlerheide

Bericht door Joey Peters »

Ik durf hier geen mening over te geven voordat ik daadwerkelijk een Peterson gerookt heb. Ik heb wel een churchwarden van Peterson; maar die telt niet. Rookt opzich wel fijn, maar niet geweldig.
http://marktplaats.puffaway.nl/ - goedkope occasion pijpen voor ieder wat wils

Gebruikersavatar
dr. Watson
Berichten: 980
Lid geworden op: 20 feb 2009 12:46
Locatie: Meppel

Bericht door dr. Watson »

Ik ben een echte liefhebber van de Petersons. DIt komt omdat ik van hun klassieke belijning houd. De meeste freehands vind ik persoonlijk erg lelijk. Het toppunt van lelijkheid vind ik de falcons.

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6312
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Bericht door janneman »

Hoi Smoorder,

Het model dat je hier opvoert heb ik ook al vaker met enige verbazing bekeken. Dat 'niet passende' mondstuk hebben ze bij een beperkt aantal modellen die ergens in de top van hun assortiment liggen, en ook ik heb me wel eens afgevraagd of ze voor dat geld het gaatje niet net wat dieper hadden kunnen boren. Tegelijkertijd hadden de paar pijpen met dit soort mondstuk die ik in werrkelijkheid gezien heb allemaal schitterende nervaturen, dat waren inderdaad toppijpen. Maar ook niet helemaal mijn smaak, nee.

Nu vind ik Peterson een merk dat vooral ouderwetse pijpen maakt. En ik bedoel hier met ouderwets meer dan alleen klassiek. Ze hebben een behoorlijk aantal modellen die regelrecht uit de 19e eeuw komen en nog steeds in productie zijn. Wat ze nu in hun Sherlock Holmes serie als 'Original', 'Baskerville' en 'Bakerstreet' opvoeren zijn allemaal pijpen die ik van oudere foto's en prenten ken. Bij andere fabrikanten zijn die modellen al voor de 2e wereldoorlog uit het assortiment verdwenen of gemoderniseerd (doorgaans kleiner en beter uitgebalanceerd gemaakt).

Peterson heeft ook een bovengemiddeld hoog aantal ver gebogen pijpen in zijn assortiment, ook al zo'n stukje vormgeving uit de 19e eeuw (kijk naar oude samengestelde porcelein pijpen en meerschuim pijpen, dat is de basis van waaruit houten pijpen komen, niet de modellen van witte aardewerken pijpen).

En tenslotte hebben ze heel veel pijpen met een ogenschijnlijke 'stecker-verbinding' tussen kop en mondstuk (in het engels Spigot, ook wel als 'Army' aangeduidt).
Afbeelding
Hierbij is zowel de kop als de steel vaak van een metalen versteviging voorzien. In zijn meest originele vorm is er geen buisje dat in een tunnel verdwijnt, maar een taps toelopend mondstuk dat je in een met metaal verstevigt gat steekt. Gevolg hiervan is eigenlijk dat het mondstuk altijd past. Geen loszittende mondstukken, geen grote risico's bij het uit elkaar halen van warme pijpen. Geen slecht systeem, al zitten er ook nadelen aan. Mondstukken met die constructie kunnen scheef zitten, wiebelen en ze gaan in de loop der jaren steeds dieper in de kop. Peterson heeft heel veel pijpen die, in elk geval ogenschijnlijk, dat systeem hebben. Ik zeg ogenschijnlijk, want in werkelijkheid wordt het mondstuk ineens gewoon een buisje vanaf het punt dat de kop ingaat.

Ik vermoed eigenlijk dat het door smoorder aangehaalde model een soort van visuele hommage is aan dat stecker-mondstuk. En dan is die open ruimte noodzaak, want een stecker mondstuk gaat in de loop der jaren steeds dieper in de kop steken.

Doe mij dan maar het origineel.

Overigens mag ik die ouderwetse Peterson's verder wel ja. Ik hou wel van een beetje lomp. Niet dit model dat Smoorder laat zien, maar de Baskerville of die Bakerstreet... Mooi!
Afbeelding Afbeelding
Vergelijk de vorm van die Bakerstreet overigens eens met deze 'Squire', ook uit de Sherlock Holmes serie:
Afbeelding
Dit is de gemoderniseerde versie die je van allerlei merken tegenkomt onder de naam Rhodesian of Bulldog. De 'Bakerstreet' is wat ik bedoel als ik zeg dat veel Peterson's 'ouderwets'zijn, en ene beetje lomp (niet zo negatief bedoeld als het lijkt; een Landrover is lomp vergeleken met andere auto's, maar toch een mooi hebbeding in mijn ogen).

En dan nog even een loslopende waarschuwing: Kijk uit met super goedkope Peterson-achtige pijpen, zowel op internet als in winkels. Er is ook wel wat namaak in omloop die sprekend lijkt op Peterson, maar echt veel minder van kwaliteit is... Ik heb er zelf een, gewoon in een winkel gekocht, er stond geen Peterson op, maar verder zag hij er helemaal zo uit. Smaakt helaas voor geen meter. Scherp, zuur, nat rokend. Jammer...

Groet, wee Janneman

Harmen
Berichten: 448
Lid geworden op: 17 sep 2009 18:02
Locatie: Lelystad

Bericht door Harmen »

De "army",

in de eerste wereld oorlog zit er ergens, tot aan z'n middel in de modder, een soldaat. Na dagen lang gedoe met onze oosterburen, heeft deze eindelijk een momentje van rust. En wat doet een man dan? Juist, roken!

Maar: Blimy! Z'n pijp kapot...
De inventieve soldaat slaat aan het knutselen en weet met een lege huls een werkend iets te creëren!
Na de oorlog komt hij terug, met zijn trouwe vriend natuurlijk. hij laat toevallig zijn pijp zien in de winkel van Peterson... En die dwazen gaan er hele series van produceren :shock: ! Helaas zijn de hulsen achter gebleven op het vaste land dus neemt men maar vervangende onderdelen.

Ik zeg: op het moment dat een bedrijf zo door gedraait is (of geniaal) dat ze opgelapte pijpen tot een muse verheffen buig ik mij nederig en volg de ingeslagen weg :lol:...

Onder tussen trotse bezitter van 2 Petersons, and still going strong!

de bolle
Berichten: 23
Lid geworden op: 18 okt 2009 10:26
Locatie: Nieuwerkerk ad IJssel

Bericht door de bolle »

Ik heb mijn Petersons zeker niet gekocht vanwege hun mooie vormgeving. Mijn gebogen model heeft in al zijn robuustheid nog wel iets, maar het rechte model vind ik vrij lelijk, de lompe steel staat in geen verhouding tot de kleine kop. Ik heb wel waardering voor de kwaliteit en de originaliteit (P-lip, snelsluiting mondstuk) van de pijp en de aparte kamer in de systeempijpen werkt echt. Ik zou niet zo snel de gewone pijpen van Peterson kopen, maar ik denk dat ik wel gelukkig zou kunnen zijn met een collectie die volledig uit de systeempijpen van Peterson bestaat.

Maar voor mij blijft het waarschijnlijk een heilige queest, het zoeken naar een pijp die mooi is, origineel is en ook nog eens prima rookt.

Jan

Gebruikersavatar
AlbertE
Berichten: 425
Lid geworden op: 02 sep 2009 20:16

Bericht door AlbertE »

Mijn eerste echte pijp (na een goedkoop beginnerspijpje) was een Peterson Connemera van model 999
Afbeelding

De foto doet het niet echt recht, maar ik vind het nog steeds een fijn en elegant pijpje. Ik hou wel de lekkere klassieke stijl van Peterson. Ik heb het niet zo op al te moderne pijpen. Nou vind ik het model wat smoorder laat zien ook niet echt mooi, ik hou ook meer van gestroomlijnde modellen en minder van zadelbits.

Overigens heb ik zo'n Peterson Sherlock Holmes Squire die Janneman aanhaalt (voor een redelijke prijs van Ebay gehaald). Het is een van mijn favoriete pijpen met een lekkere ruime kop.

Kynikos
Berichten: 1891
Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12

Bericht door Kynikos »

Die pijp in de openingspost vind ik niks, maar over het algemeen vind ik Petersons schitterend. Neem de original Sherlock Holmes, de Army Mount Billiards, de Silver Spigot Dublin, de Sitters zoals de 306. De kleine 303. En dan nog een hoop meer moois. Klassiek en zonder fratsen. Ietwat lomp misschien, maar daar hou ik van. Eerlijke pijpen.

Ik heb er eerlijk gezegd nog geen in mijn bezit, maar dat gaat met de eerstvolgende pijp die ik koop veranderen.

Gebruikersavatar
smoorder
Dichter des Forum
Berichten: 1150
Lid geworden op: 23 apr 2009 12:43
Locatie: Mechelen B

Bericht door smoorder »

mja,
iedereen heeft hier wel een punt,
met argumenten voor en tegen.
Het verhaal achter het ontstaan van een model is ook altijd leerzaam ...

Afbeelding

misschien krijgt Peterson een kans ...
een engelse bulldog ... 8)

Gebruikersavatar
dr. Watson
Berichten: 980
Lid geworden op: 20 feb 2009 12:46
Locatie: Meppel

Bericht door dr. Watson »

Harmen schreef:De "army",

in de eerste wereld oorlog zit er ergens, tot aan z'n middel in de modder, een soldaat. Na dagen lang gedoe met onze oosterburen, heeft deze eindelijk een momentje van rust. En wat doet een man dan? Juist, roken!

Maar: Blimy! Z'n pijp kapot...
De inventieve soldaat slaat aan het knutselen en weet met een lege huls een werkend iets te creëren!
Na de oorlog komt hij terug, met zijn trouwe vriend natuurlijk. hij laat toevallig zijn pijp zien in de winkel van Peterson... En die dwazen gaan er hele series van produceren :shock: ! Helaas zijn de hulsen achter gebleven op het vaste land dus neemt men maar vervangende onderdelen.

Ik zeg: op het moment dat een bedrijf zo door gedraait is (of geniaal) dat ze opgelapte pijpen tot een muse verheffen buig ik mij nederig en volg de ingeslagen weg :lol:...

Onder tussen trotse bezitter van 2 Petersons, and still going strong!
Prachtig verhaal. Een echte geuzenpijp dus.....maar dan wel een Ierse of Engelse :) :)

Harmen
Berichten: 448
Lid geworden op: 17 sep 2009 18:02
Locatie: Lelystad

Bericht door Harmen »

Iers! Maak niet de fout een Ier uit te maken voor Engelsman. Ik heb het mee gemaakt in een kroeg... Ik ben niet vies van een robbertje stoeien, maar daar was ik niet op voor bereid :lol:!

Gebruikersavatar
Frank
Berichten: 52
Lid geworden op: 18 nov 2009 00:08
Locatie: Rotterdam

Bericht door Frank »

Ik heb het in principe niet op moderne en rechtere modellen. Ik heb een uitgesproken voorkeur voor de modellen van Peterson. Ik vind ze ook heerlijk roken en wordt er het liefst mee gezien. De opmerkingen van Janneman over de stelen kan ik onderschrijven, maar ik zou zelf eerder zeggen dat je de stelen er per ongeluk iets scheef in kan zetten. Van een loszittende steel heb ik nooit last.
Ik gebruik twee 'Standard System' model 302 voor dagelijks gebruik. Een gladde en een 'rustic'. Opmerkelijk is dat ze beiden hetzelfde model hebben, maar ieder een iets verschillende steel bezitten. In éen is er namelijk plaats voor een filter, in de ander niet. Ik rook overigens zonder filter. Ook over de karakteristieke 'P-lip' ben ik erg te spreken. De pijp hangt door de bocht comfortabel tussen de tanden wat bijv erg handig is tijdens het lezen, vissen etc, en je de handen vrij hebt.
Ik gebruik voor dagen waarop ik meer rook eventueel nog een bruyerepijpje als reserve maar de 302 is echt 'mijn pijp' en ik rook er echt alles mee. Voor een volgende pijp zal ik zeker in eerste instantie naar de catalogus van deze Ierse pijpmaker grijpen, en de kerstbonus komt in zicht dus... Ik hou jullie op de hoogte.

Bert van Hell
Berichten: 693
Lid geworden op: 04 jan 2010 22:33
Locatie: Houten

Bericht door Bert van Hell »

Ik kocht een aantal jaren geleden een Peterson met een klemroer. Na een paar weken was die doorgebrand. Ik kreeg van de winkelier onder garantie een nieuwe. Zo af en toe rook ik eruit. Geen pijp om los in de mond te houden. Daarvoor is het bit te vreemd gevormd. De kromme pijp vind ik wat te onhandig vormgegeven en te zwaar. Doe mij maar een Big Ben met een rechte steel. Veel makkelijker schoon te maken ook nog.
Mijn ervaring met Big Ben is dat deze pijpen langer meegaan dan pijpen van het merk Chacom. Heeft iemand dezelfde ervaring?
Ooit had ik een Falcon, maar dat was geen succes.

Henk de Jong
Berichten: 263
Lid geworden op: 13 apr 2009 17:57
Locatie: Leusden

Bericht door Henk de Jong »

Wat was er dan mis met die Falcon?

Bert van Hell
Berichten: 693
Lid geworden op: 04 jan 2010 22:33
Locatie: Houten

Bericht door Bert van Hell »

Falcon was toch dat merk met ijzeren roer en opschroefbare kop? De kop werd snel heet en het ijzer ook. In het lekbakje, om zo te zeggen, onder de kop verzamelde zich veel vocht De afdichting van de kop was ook niet optimaal waardoor ik vieze vingers kreeg bij het vasthouden van de pijp tijdens het roken. Het mondstuk lag ook niet lekker in de mond. En toch waren er vroeger verschillende pijprokers die niet anders rookten dan Falcon.

Gebruikersavatar
remi
Berichten: 404
Lid geworden op: 20 okt 2009 01:57
Locatie: Wijchen

Bericht door remi »

Ik heb even een andere vraag ik heb een site gevonden waar een Peterson pijp 36pond kost deze site is smoke.co.uk kent iemand deze site en heeft ie er ervaring mee ? vertel me dat dan aub, Alvast bedankt.

de bolle
Berichten: 23
Lid geworden op: 18 okt 2009 10:26
Locatie: Nieuwerkerk ad IJssel

Bericht door de bolle »

Ik heb er 3 piipen gekocht, en ik ben niet de enige op dit forum. Zonder meer betrouwbaar. Ik heb een probleem gehad met de afwerking van een pijp, na een paar weken al blaren. Die pijp is door smoking.com netjes vervangen. De levertijd van een pijp is ongeveer 1 week.

Alternatief is bonds of oxford street, ook via Ebay-winkel te bereiken. Vergelijkbare prijzen, ook een grote collectie Petersons.

Jan
Boller is Beter

Gebruikersavatar
Remon
Berichten: 92
Lid geworden op: 30 jan 2010 21:49
Locatie: Rena, Noorwegen
Contacteer:

Bericht door Remon »

Zijn er hier mensen bekend met Petersons Donegal Rocky serie? Een paar weken geleden heb ik een Peterson Rock of Cashel (107) besteld, maar deze blijkt niet te bestaan :?
Het bedrijf waar ik besteld heeft nu na veel moeite een Peterson Donegal Rocky (107) gevonden, maar daar zit volgens hen geen zilveren ring om. Ik heb net al een beetje rondgekeken, maar alle Donegal Rocky's die ik tegenkom zijn voorzien van een zilveren ringetje.

PJ
Berichten: 71
Lid geworden op: 28 jan 2010 19:39

Bericht door PJ »

Remon schreef:Zijn er hier mensen bekend met Petersons Donegal Rocky serie? Een paar weken geleden heb ik een Peterson Rock of Cashel (107) besteld, maar deze blijkt niet te bestaan :?
Het bedrijf waar ik besteld heeft nu na veel moeite een Peterson Donegal Rocky (107) gevonden, maar daar zit volgens hen geen zilveren ring om. Ik heb net al een beetje rondgekeken, maar alle Donegal Rocky's die ik tegenkom zijn voorzien van een zilveren ringetje.
Klopt de Donegal Rocky heeft een ring van nikkel, dat zal de verwarring zijn.

Gebruikersavatar
Remon
Berichten: 92
Lid geworden op: 30 jan 2010 21:49
Locatie: Rena, Noorwegen
Contacteer:

Bericht door Remon »

Bedankt PJ. In dat geval gaat de bestelling gewoon door! 8)

Gebruikersavatar
Vier Heeren Baai
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 mar 2009 22:25
Locatie: panningen

Peterson 317 premier

Bericht door Vier Heeren Baai »

kan iemand er iets meer vertellen over deze peterson.

http://link.marktplaats.nl/321573462

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6312
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Bericht door janneman »

Voor zover ik kan zien een redelijk nette Peterson; zilveren ring (in plaats van nikkel), Peterson patent mondstuk (gaatje omhoog, doorgaans in de mond net iets dikker dan een normaal 'fishtail' mondstuk) en de 317 modellen hebben normaal de Peterson System boring (een soort van kuiltje waarin zich troep kan verzamelen). De verkoper vraagt 60 euro, hetgeen voor zover ik weet iets goedkoper is dan wat je normaal in een winkel tegenkomt (ik zou 80 euro verwachten, en niet verbaasd zijn als hij ergens 120 euro kost (maar dan zou ik hem te duur vinden).

Groet, Janneman

Kynikos
Berichten: 1891
Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12

Bericht door Kynikos »

Ik vind het wel wat duur voor een gebruikte pijp. Als het je niet zoveel uitmaakt of er zilver of nikkel aan je pijp zit kun je misschien beter even op ebay kijken, daar zie ik de 317 al voor minder dan veertig euro.

http://shop.ebay.nl/?_from=R40&_trksid= ... Categories

de bolle
Berichten: 23
Lid geworden op: 18 okt 2009 10:26
Locatie: Nieuwerkerk ad IJssel

Bericht door de bolle »

Peterson levert haar systeempijpen in 3 kwaliteiten, nl Standard, Premier en De Luxe. Het verschil tussen Standard en Premier is alleen de zilveren t.o.v. de nikkelen ring, een De Luxe is een heel andere pijp met ander bruyere. De Standard kost in Nederland rond de 100€, de systeempijpen zijn duurder dan de gewone Petersons. De Premier zal tussen de €120 en €130 kosten, als je hem al tegenkomt.
Ter vergelijk, de Standard 317 kost 40 GBP, de Premier 317 kost 60 GPB.
Jan
Boller is Beter

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6312
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Bericht door janneman »

Dank je Bolle, ik kijk niet genoeg meer naar pijpen in winkels, prettig om een zo heldere prijsopzet te krijgen. En deze is dan dus ongeveer half geld...

Groet, Janneman

de bolle
Berichten: 23
Lid geworden op: 18 okt 2009 10:26
Locatie: Nieuwerkerk ad IJssel

Bericht door de bolle »

Ik heb sinds begin oktober een 15-tal pijpen gekocht waaronder een 4-tal Petersons, dan ken je de actuele prijzen wel. Maar nu stop ik met kopen.
Jan
Boller is Beter

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5937
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Peterson en Sherlock Holmes

Bericht door Jos »

2 stuks, die ik al sinds 'eeuwen' heb. Op een pagina van mijn website die ik vroeger eens in een opwelling heb gemaakt en sindsdien nooit meer iets aan veranderd heb
http://home.tiscali.nl/x_x_x/Sherlock_Holmes.htm
Ik rook nu de onderste, zorgvuldig gestopt, vouw/rol methode, met Troost slices <g>.
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
Gypscoprotheres
Berichten: 1929
Lid geworden op: 07 feb 2010 22:08
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door Gypscoprotheres »

Voor de Peterson fan's onder ons :D
Afbeelding

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14419
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Bericht door Bommel »

Jahoe,.....
Ik hoor nu ook bij de Peterson pijpen Clan.
Vandaag de binnen gekregen Marktplaats pijp binnen gekregen, schoon gemaakt en start klaar voor gebruik.
Ondanks de mishandeling uit het verleden, de littekens zijn nog zichtbaar aan de binnen kant van de ketel, ben ik reuze blij met deze pijp.
Hieonder het magere resultaat van mijn schoonmaak werk.

Afbeelding

De staat waarin ze verkeerde is te zien bij de topic nieuwe aanwinsten.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Paasei
Berichten: 4812
Lid geworden op: 18 jan 2010 18:31
Locatie: Wuustwezel

Bericht door Paasei »

Kan er mij iemand in de richting wijzen van een of andere size chart voor Peterson standard system pijpen? Zelfs de website van Peterson vermeldt zoiets niet...

Het gaat mij vooral om diameter en diepte van de ketel...
De omschrijvingen small - medium - large en extra large zeggen niet veel...
De geneugten van de pijp (her)ontdekt in december 2008...

Plaats reactie