Tabakszaad

Daar is het laatste woord nog niet over gesproken...
Gebruikersavatar
Nekker
Erelid
Berichten: 5097
Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
Locatie: Duffel

Tabakszaad

Bericht door Nekker »

Met de stijgende accijnzen en minder goede tijden in het vooruitzicht, ben ik eens gaan nadenken... Als er één ding is dat ik zeker in de toekomst wil blijven doen, is het wel van mijn pijp blijven lurken. Om dit allemaal te kunnen blijven doen, zit er niets anders op dan zelf tabak te gaan verbouwen. Op zich heb ik al redelijk wat ervaring met tuinieren. Ik voorzie ons jaarlijks thuis van een goed aantal eigen verbouwde aardappelen, kolen, wortelen, sla, spinazie,... Dus graag zou ik nu de uitdaging gaan om mijn eigen tabak te verbouwen. Alleen ben ik daar compleet nieuw in...

Op het internet heb ik een interessante website gevonden die tabakszaad verkoopt. Namelijk: http://www.tobaccoseed.co.uk/Pipe_Tobacco.html . Hier vind je de tabakssoorten die je kan kopen en die zij geschikt vinden om in je pijp te stoppen. Alleen ken ik er absoluut niet voldoende van. Ik vraag me af met welke soorten ik best begin. En welke soorten geschikt zijn om met elkaar te mengen?

En dan een klein zij vraagje, de al bekende Semois die hier in de Ardennen (niet eens zo ver van bij mij thuis) wordt verbouwd, heeft iemand enig idee uit welk tabakszaad dit komt en waar ik dat kan vinden?

Dan volgende heikele punt, de tabak moet versneden worden. Is dit iets dat met de hand kan of komt er ook machinaal werk bij aan de pas? Aangezien pijptabak lekker grof mag zijn vermoed ik dat met de hand snijden geen probleem kan zijn...
Groet, Nekker

.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.

Readburd
Berichten: 110
Lid geworden op: 27 okt 2011 10:26

Re: Tabakszaad

Bericht door Readburd »

Ik ga dit jaar ook beginnen om eigen biologische tabak te kweken en heb mij al redelijk verdiept in het onderwerp.

Er valt heel veel over te zeggen, maar een goede bron om mee te beginnen is http://www.howtogrowtobacco.com. Op basis van de informatie daar heb ik ook een selectie gemaakt van welke zaden ik wilde (een virginia, burley, havanna en samson). Daarmee niet zeggende dat ik alles gelijk ga telen; de definitieve keuze maak ik binnen een paar weken (eind maart begin ik met opkweken opdat ik ze na ijsheiligen kan uitplanten).
Waarschijnlijk begin ik met een -volgens mij- Burley variant bij mij uit de buurt, nml. Amerongen. Van oudsher is in dit gebied tabak verbouwd. Bij het tabaksmuseum aldaar kun je voor ongeveer een euro een zakje zaad kopen; genoeg voor een paar hectare :). Als je wilt stuur ik wat zaad naar je op.

Aangezien ik een groot liefhebber van de Semois ben zou ik dolgraag hier wat zaad van willen bemachtigen. Dus als je (of iemand anders) het weet te bemachtigen hou ik mij aanbevolen. Ik vermoed dat het hier ook om een Burley gaat.

Voor het snijden heb ik een antieke duitse tabaksnijder op de kop getikt (tech 1); zeer degelijk en als het goed is geeft het een groffe snede (net als bij de semois grosse coup). Maar met de hand snijden is ook een optie, of verkruimelen, of in de mixer, of...etc, etc.

Bij het door jou genoemde adres heb ik ook zaad besteld, maar dan zgn. heirloom zaad (zeer oude, zaadvaste planten en niet van die moderne "uitgemolken" (hybride) varianten). Echter ik kan het niet meer op de website terugvinden, dus mogelijk dat ze op zijn. In Amerika is er genoeg van dit zaad te vinden, maar ze sturen het niet op naar Europa.

Tenslotte nog een ander (duurder) adres is: http://tabakanbau.de/de/. Hier heb ik echter geen ervaring mee.

Tot zover.
Laatst gewijzigd door Readburd op 23 mar 2012 07:27, 1 keer totaal gewijzigd.

metaltommy
Berichten: 2035
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Re: Tabakszaad

Bericht door metaltommy »

misschien beide is met smoorder babbelen, die verbouwd ook zelf meen ik mij te herinneren.
Groet,
Tom

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14897
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Tabakszaad

Bericht door Bommel »

Volgens mij is Turin ook van de zelf verbouw.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 15122
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Pijnacker

Re: Tabakszaad

Bericht door Eliminator »

metaltommy schreef:misschien beide is met smoorder babbelen, die verbouwd ook zelf meen ik mij te herinneren.
Ook de eerste waar ik aan dacht, die experimenteerd inmiddels zelfs met flakes !
Afbeelding

Gebruikersavatar
Nekker
Erelid
Berichten: 5097
Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
Locatie: Duffel

Re: Tabakszaad

Bericht door Nekker »

Thanks Readburd, dat is een verhelderende uitleg. Je voorstel om wat tabakszaad op te sturen neem ik gretig aan. Stuur me gerust in Pb de details en wat ik je verschuldigd bent. Ik ga eens even aan het werk met die link die je me hebt gegeven.
Groet, Nekker

.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 7982
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Tabakszaad

Bericht door Arno »

Readburd schreef:Ik ga dit jaar ook beginnen om eigen biologische tabak te kweken en heb mij al redelijk verdiept in het onderwerp.

Er valt heel veel over te zeggen, maar een goede bron om mee te beginnen is http://www.howtogrowtobacco.com. Op basis van de informatie daar heb ik ook een selectie gemaakt van welke zaden ik wilde (een virginia, burley, havanna en samson). Daarmee niet zeggende dat ik alles gelijk ga telen; de definitieve keuze maak ik binnen een paar weken (eind maart begin ik met opkweken opdat ik ze na ijsheiligen kan uitplanten).
Waarschijnlijk begin ik met een -volgens mij- Burley variant bij mij uit de buurt, nml. Amerongen. Van oudsher is in dit gebied tabak verbouwd. Bij het tabaksmuseum aldaar kun je voor ongeveer een euro een zakje zaad kopen; genoeg voor een paar hectare :). Als je wilt stuur ik wat zaad naar je op.

Aangezien ik een groot liefhebber van de Semois ben zou ik dolgraag hier wat zaad van willen bemachtigen. Dus als je (of iemand anders) het weet te bemachtigen hou ik mij aanbevolen. Ik vermoed dat het hier ook om een Burley gaat.

Voor het snijden heb ik een antieke duitse tabaksnijder op de kop getikt (tech 1); zeer degelijk en als het goed is geeft het een groffe snede (net als bij de semois grosse coup). Maar met de hand snijden is ook een optie, of verkruimelen, of in de mixer, of...etc, etc.

Bij het door jou genoemde adres heb ik ook zaad besteld, maar dan zgn. heirloom zaad (zeer oude, zaadvaste planten en niet van die moderne "uitgemolken" (hybride) varianten). Echter ik kan het niet meer op de website terugvinden, dus mogelijk dat ze op zijn. In Amerika is er genoeg van dit zaad te vinden, maar ze sturen het niet op naar Europa.

Tenslotte nog een ander (duurder) adres is: http://tabakanbau.de/de/. Hier heb ik echter geen ervaring mee.

Tot zover.
Ik meld me nu al aan voor wat van je samson oogst :) Ben eens benieuwd of dat hier lukt. Het klimaat waar samson (samsun) eigenlijk groeit is veel warmer.
Afbeelding

Gebruikersavatar
maboc
Berichten: 1323
Lid geworden op: 17 feb 2012 13:05
Locatie: Wateringen

Re: Tabakszaad

Bericht door maboc »

Da's ook toevallig. Zit er ook aan te denken eens wat tabak te laten opgroeien.

Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.

Ik weet natuurlijk niet hoeveel tabak je wilt gaan verbouwen, maar het versnijden lijkt me als het over een paar planten gaat prima met de hand te doen.

Anyway...houd ons aub. op de hoogte
--
Cheers maboc

witte rasta
Berichten: 648
Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
Locatie: Moos-Herk

Re: Tabakszaad

Bericht door witte rasta »

ik heb er gister gezaaid.....
rasta live up!!
beat down babylon!!
Clan-smoker

Afbeelding

Gebruikersavatar
jarnogab
Berichten: 2694
Lid geworden op: 20 feb 2011 16:21
Locatie: Nieuwpoort (Vlaanderen)

Re: Tabakszaad

Bericht door jarnogab »

witte rasta schreef:ik heb er gister gezaaid.....
Zijn die niet van een andere aard, of vergis ik mij? :wink:
Groeten,
jarnogab

Readburd
Berichten: 110
Lid geworden op: 27 okt 2011 10:26

Re: Tabakszaad

Bericht door Readburd »

maboc schreef:Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
Los van het plukken van de bladeren op het juiste moment, is dat wat mij betreft ook de grootste uitdaging.
En ook veelal een proces van ervaring. Alleen al kijkend naar de variabelen als vochtigheid en temperatuur is dit -op voorhand- nogal overweldigend, maar desalniettemin ook een uitdaging.

Gelukkig is er ook redelijk wat informatie voorhanden van fora, maar ook van (vooral oude) boeken die digitaal gewoon beschikbaar zijn (bijv. op http://gutenberg.org en http://archive.org).

witte rasta
Berichten: 648
Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
Locatie: Moos-Herk

Re: Tabakszaad

Bericht door witte rasta »

jarnogab schreef:
witte rasta schreef:ik heb er gister gezaaid.....
Zijn die niet van een andere aard, of vergis ik mij? :wink:
nee toch niet,tabakszaadjes.....
gekregen van Smoorder,waarvoor dank

voor canna is't nog te vroeg,alhoewel het nu al zou kunnen
een beetje vorst kan geen kwaad
rasta live up!!
beat down babylon!!
Clan-smoker

Afbeelding

Gebruikersavatar
pijpliefhebberrobin
Berichten: 1695
Lid geworden op: 23 mar 2011 18:41
Locatie: arnhem

Re: Tabakszaad

Bericht door pijpliefhebberrobin »

witte rasta schreef:
jarnogab schreef:
witte rasta schreef:ik heb er gister gezaaid.....
Zijn die niet van een andere aard, of vergis ik mij? :wink:
nee toch niet,tabakszaadjes.....
gekregen van Smoorder,waarvoor dank

voor canna is't nog te vroeg,alhoewel het nu al zou kunnen
een beetje vorst kan geen kwaad
Het kan wel WR. Als je ze in de vensterbank zet.
The eagle flies alone!

Gebruikersavatar
Massis
Administrator
Berichten: 5240
Lid geworden op: 11 mei 2010 15:07
Locatie: Bilzen - Belgie
Contacteer:

Re: Tabakszaad

Bericht door Massis »

pijpliefhebberrobin schreef:
witte rasta schreef:
jarnogab schreef:
witte rasta schreef:ik heb er gister gezaaid.....
Zijn die niet van een andere aard, of vergis ik mij? :wink:
nee toch niet,tabakszaadjes.....
gekregen van Smoorder,waarvoor dank

voor canna is't nog te vroeg,alhoewel het nu al zou kunnen
een beetje vorst kan geen kwaad
Het kan wel WR. Als je ze in de vensterbank zet.
No offense Robin, maar ik denk dat WR op dat vlak een pàk meer ervaring bezit dan jij ;-)
Website: massispipes.com
Instagram:@MassisPipes
Facebook: MassisPipes

Gebruikersavatar
pijpliefhebberrobin
Berichten: 1695
Lid geworden op: 23 mar 2011 18:41
Locatie: arnhem

Re: Tabakszaad

Bericht door pijpliefhebberrobin »

Massis schreef: No offense Robin, maar ik denk dat WR op dat vlak een pàk meer ervaring bezit dan jij ;-)
Mijn pa heeft ook wat wiet zaadjes geplant, en dat heeft ie op advies van de smartshop een week geleden gedaan. Ze mogen nu nog niet buiten staan.
The eagle flies alone!

Gebruikersavatar
maboc
Berichten: 1323
Lid geworden op: 17 feb 2012 13:05
Locatie: Wateringen

Re: Tabakszaad

Bericht door maboc »

Readburd schreef:
maboc schreef:Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
Los van het plukken van de bladeren op het juiste moment, is dat wat mij betreft ook de grootste uitdaging.
En ook veelal een proces van ervaring. Alleen al kijkend naar de variabelen als vochtigheid en temperatuur is dit -op voorhand- nogal overweldigend, maar desalniettemin ook een uitdaging.


Gelukkig is er ook redelijk wat informatie voorhanden van fora, maar ook van (vooral oude) boeken die digitaal gewoon beschikbaar zijn (bijv. op http://gutenberg.org en http://archive.org).
Spijker .... kop.
Da's waar ik de grootste uitdagingen zou verwachten. Want, hoe houd je uberhaupt dergelijke zaken in de hand. Voor een eenmalige proef met 10 tabaksplanten oid. Lijkt het mij te veel gevraagd een soort klimaat-kamer te kopen/maken waar eea. goed gercontroleerd kan worden.

Nouja...ik ben benieuwd naar de resultaten van de verschillende eigenkwekers hier.
--
Cheers maboc

Gebruikersavatar
Nekker
Erelid
Berichten: 5097
Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
Locatie: Duffel

Re: Tabakszaad

Bericht door Nekker »

Maboc, aangezien men al sedert de middeleeuwen experimenteert met tabak. Lijkt het me geen onhaalbaar plan, zoals je zegt zal het alleen een extreem hoge uitdaging zijn. De technologie hedendaags die bijkomend erg duur is, zijn alleen besteed aan grote bedrijven met geld. Als kleine hobbyist hoop ik in zeer oude boeken verschillende processen te kunnen ontdekken die me geen dure aanschaf van klimaat gecontroleerde cellen vereisen.
Groet, Nekker

.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.

Gebruikersavatar
maboc
Berichten: 1323
Lid geworden op: 17 feb 2012 13:05
Locatie: Wateringen

Re: Tabakszaad

Bericht door maboc »

Nekker, vat mijn post alsjeblieft niet op als een ontmoediging. In mijn optiek zijn dit soort expirimenten de krenten in de pap. Zeker door gaan, veel posten en veel fotos. Al gaan alle experimenten mis, dan nog is het een hele rijke ervaring. Zoals het credo op de school van zoonlief :"van proberen kun je leren".

Mijn opmerkingen slaan er meer op dat ik inderdaad denk, zoals jij zelf ook beschrijft, dat het een enorme uitdaging zal zijn een daadwerkelijk goed rookbare tabak te produceren.

Maar nogmaals. Ik ben de eerste dergelijke experimenten toejuig.
--
Cheers maboc

Gebruikersavatar
Nekker
Erelid
Berichten: 5097
Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
Locatie: Duffel

Re: Tabakszaad

Bericht door Nekker »

Geen zorgen, zo had ik het zeker niet opgevat. Integendeel je bracht me even met beide voeten op de grond. Over bepaalde processen had ik zelfs nog niet eens zo goed nagedacht wat het zou inhouden om het te kunnen bekomen. Dus eerder een dank woord! :wink:

Ik hou iedereen op de hoogte, hopelijk kunnen we een soort van encyclopedie op dit forum plaatsen met bevindingen en handige tips. Zodat het voor iedereen in de toekomst mogelijk is zijn eigen tabak te verbouwen. Ik vrees dat het bewerken van tabak (voornamelijk pijptabak) één van die zaken zijn die stilaan verloren is gegaan met de tijd, door de komst van het grotere industriële werk.
Groet, Nekker

.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.

witte rasta
Berichten: 648
Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
Locatie: Moos-Herk

Re: Tabakszaad

Bericht door witte rasta »

pijpliefhebberrobin schreef:
Massis schreef: No offense Robin, maar ik denk dat WR op dat vlak een pàk meer ervaring bezit dan jij ;-)
Mijn pa heeft ook wat wiet zaadjes geplant, en dat heeft ie op advies van de smartshop een week geleden gedaan. Ze mogen nu nog niet buiten staan.
slecht advies van de smartshop......
rasta live up!!
beat down babylon!!
Clan-smoker

Afbeelding

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Re: Tabakszaad

Bericht door teunis »

maboc schreef:
Readburd schreef:
maboc schreef:Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
Los van het plukken van de bladeren op het juiste moment, is dat wat mij betreft ook de grootste uitdaging.
En ook veelal een proces van ervaring. Alleen al kijkend naar de variabelen als vochtigheid en temperatuur is dit -op voorhand- nogal overweldigend, maar desalniettemin ook een uitdaging.


Gelukkig is er ook redelijk wat informatie voorhanden van fora, maar ook van (vooral oude) boeken die digitaal gewoon beschikbaar zijn (bijv. op http://gutenberg.org en http://archive.org).
Spijker .... kop.
Da's waar ik de grootste uitdagingen zou verwachten. Want, hoe houd je uberhaupt dergelijke zaken in de hand. Voor een eenmalige proef met 10 tabaksplanten oid. Lijkt het mij te veel gevraagd een soort klimaat-kamer te kopen/maken waar eea. goed gercontroleerd kan worden.

Nouja...ik ben benieuwd naar de resultaten van de verschillende eigenkwekers hier.
Waarom moet je fermenteren? Toen een kluppie motorrijders eens in België op (be)zoek waren in de semoisvallei kwam volgens mij naar voren dat daar de tabak wordt gedroogd op de airecure manier, en daarna in het fabriekje werd bevochtigd om beter versneden te kunnen worden, dan weer gedroogd in een trommel en verpakt...
Ik heb niets meegekregen van een fermentatieproces....
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Readburd
Berichten: 110
Lid geworden op: 27 okt 2011 10:26

Re: Tabakszaad

Bericht door Readburd »

teunis schreef:
maboc schreef:
Readburd schreef:
maboc schreef:Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
Los van het plukken van de bladeren op het juiste moment, is dat wat mij betreft ook de grootste uitdaging.
En ook veelal een proces van ervaring. Alleen al kijkend naar de variabelen als vochtigheid en temperatuur is dit -op voorhand- nogal overweldigend, maar desalniettemin ook een uitdaging.


Gelukkig is er ook redelijk wat informatie voorhanden van fora, maar ook van (vooral oude) boeken die digitaal gewoon beschikbaar zijn (bijv. op http://gutenberg.org en http://archive.org).
Spijker .... kop.
Da's waar ik de grootste uitdagingen zou verwachten. Want, hoe houd je uberhaupt dergelijke zaken in de hand. Voor een eenmalige proef met 10 tabaksplanten oid. Lijkt het mij te veel gevraagd een soort klimaat-kamer te kopen/maken waar eea. goed gercontroleerd kan worden.

Nouja...ik ben benieuwd naar de resultaten van de verschillende eigenkwekers hier.
Waarom moet je fermenteren? Toen een kluppie motorrijders eens in België op (be)zoek waren in de semoisvallei kwam volgens mij naar voren dat daar de tabak wordt gedroogd op de airecure manier, en daarna in het fabriekje werd bevochtigd om beter versneden te kunnen worden, dan weer gedroogd in een trommel en verpakt...
Ik heb niets meegekregen van een fermentatieproces....


Je hebt volgens mij gelijk, in eerste instantie dacht ik ook aan fermentatie, maar als je in de originele opmerking van maboc 'fermenatie' door 'curing' (kan zo even geen nederlands woord verzinnen) vervangt dan klopt bovenstaande -naar mijn idee- weer; fermentatie kun je dan zien als een onderdeel van 'curing'.

Waar we het hier dus over hebben is het generieke proces van 'curen' wat de grootste uitdaging zal zijn.

Update: mogelijk dat het nederlandse woord voor 'curing', rijping is; het proces van de tabaksbladeren geschikt maken voor consumptie => rijpen.

Winslow Collector

Re: Tabakszaad

Bericht door Winslow Collector »

"Curing" is in tabaksjargon volgens mij niets anders dan "drogen".

Bovendien zou ik dan graag willen weten, hoe ze de Semois bevochtigen (met wat?). Het zou kunnen dat het bevochtigen met water en glycol genoeg is om de tabaksaroma's uit Semois te verkrijgen, maar mij is niet duidelijk of er een "casing" gebruikt wordt bij Semois.

Nu is Semois een aparte tabak (met een typische "tonka" geur), dus het zou kunnen dat deze tabak na droging al naar tabak ruikt, net zoals Latakia, bijvoorbeeld.

Misschien dat één van de Semois-specialisten op dit forum hier meer over weet?

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6358
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Tabakszaad

Bericht door janneman »

De Semois die we gezien hebben -Vincent Manil uit Corbion- werd gewoon met water bevochtigd voor een aantal handelingen, bijvoorbeeld voor het snijden, en voor het roosteren. Dat had meer te maken met de tabak 'heel houden' dan met fermentatie of smaak maken. Tegelijk is het belangrijk om te melden dat elk onderdeel waarbij de tabak 'rust' van invloed is op de smaak; fermentatie is in feite niet meer dan het oxideren van plantaardig materiaal. Dat kan door de bladeren gewoon op een hoopje te leggen en te wachten, maar bijvoorbeeld vochtige tabak fermenteert sneller dan droge tabak, en warme tabak fermenteert sneller dan koude tabak.

Ik heb bij de fabrikant waar wij waren niets gezien dat duidde op smaaktoevoegingen, behalve het 'roosteren'.

Glycol werd niet gebruikt, waardoor Semois ook meteen kurkdroog wordt. Gelukkig is hij die toestand ook het prettigste om te roken (ik heb hier thuis wel geëxperimenteerd met bevochtigde Semois, maar die werd er eigenlijk alleen wat scherper van smaak van).

De voornaamste redenen voor een fabrikant als MacBaren voor al die ingewikkelde procedés en grote machines is niet noodzaak om een goed rookbare tabak te maken, het is vooral noodzaak om de economisch en winstgevend mogelijk tabak te produceren; snellere fermentatie, zelfs als het ingewikkeld is en dure machines vergt, is goedkoper dan een product lang op te slaan voor een traag rijpingsproces. Door technieken als cavendish -in feite ook een versnelde fermentatie- is het bovendien mogelijk ook allerhande smaken in tabak te verwerken die niet van nature in tabak voorkomen. En dat opent weer economische mogelijkheden om een goedkoper te verbouwen tabakssoort -de meest normale white burley groeit sneller maar heeft weinig eigen smaak- te gebruiken; het gebrek aan eigen smaak wordt immers later gecorrigeerd. Zo worden ook meteen variaties in oogsten minder problematisch.


Plat gezegd -en als ik me niet vergis- was het rijtje bij de Semois die wij zagen als volgt:
-groeien
-hele plant snijden en dan onder afdak ondersteboven drogen
-bundelen en naar fabrikant
-rust tot ze verder verwerkt worden (ook onderdeel van het fermentatieproces; fermentatie is in feite niets anders dan oxidatie, en gebeurd altijd als je tabak gewoon bewaard).
-herbevochtigen en 'strippen'; bladstelen verwijderen zodat alleen de losse tabaksbladeren zonder dikke nerven overblijven
-Eventueel herbevochtigen -als ze tussendoor weer gedroogd zijn- en snijden
-drogen
-De gesneden tabak werd losjes in een stalen trommel geroosterd boven een gasvuurtje, een beetje als een soort van grote wasdroger. Dit is, denk ik, het onderdeel waarbij de sterkte smaakverandering optreed, en lijkt me ook vooral een kwestie van ervaring (hoe lang, hoe heet).
-drogen
-verpakken.

Afbeelding
Tabak zoals hij de 'fabriek' binnenkwam

Afbeelding
De snijmachine

Afbeelding
de 'roostermachine' (wasdroger)
Groet, Janneman

youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822

Winslow Collector

Re: Tabakszaad

Bericht door Winslow Collector »

Dank voor de verduidelijking, Janneman.
Blijkbaar is Semois dan net zo'n buitenbeentje als Latakia en geeft de tabak haar aroma's vrij zonder casing.

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Re: Tabakszaad

Bericht door teunis »

Met dank aan Janneman lijkt het mij toe dat op kleine schaal het volgende moet gebeuren:

1. tabak laten groeien
2. van onderaf naar boven de net niet gele bladeren oogsten
3. onder een afdak buiten de zon maar in de wind drogen, door de bladeren individueel aan een touwtje aan een stok te hangen of op een dun stokje te prikken met tussenruimte tussen de bladeren (= aircure)
4. droge bladeren op een stapel leggen tot er voldoende hoeveelheid is (wellicht is dit een soort fermenteren)
5. blad van de nerf strippen
6. bevochtigen en snijden
7. drogen, bijvoorbeeld in de oven (het roosteren zoals bij de semois)
8. roken
9. ontdekken dat het niet smaakt :shock: , en dan óf opgeven :oops: óf volgend seizoen proberen met zaad van de semois-tabak :lol:
10. ontdekken dat het WEL smaakt, dan snel aan Arno geven om er een mooie melange van te maken :wink:

Punt 4 is het meest kritische, bij mij is daar in het verleden schimmel opgetreden, door blijkbaar toch niet voldoende gedroogd blad; geduld is niet mijn sterkste punt! :oops:

Dit jaar zal ik proberen verder dan punt 4 te komen.....
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 7982
Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
Locatie: Olst
Contacteer:

Re: Tabakszaad

Bericht door Arno »

teunis schreef:: 10. ontdekken dat het WEL smaakt, dan snel aan Arno geven om er een mooie melange van te maken :wink:
Vooral punt 10! :wink:
Afbeelding

Gebruikersavatar
jarnogab
Berichten: 2694
Lid geworden op: 20 feb 2011 16:21
Locatie: Nieuwpoort (Vlaanderen)

Re: Tabakszaad

Bericht door jarnogab »

Als ik het zo lees, dan is het een mooi initiatief. Veel succes ermee.

Maar, als ik het goed begrijp, dan kan men enkel in de eigen tuin een natuurlijke smaak tabak (zonder casing) produceren?
Tenzij men dan gaat investeren in apparatuur waarmee casing wordt toegepast - ik veronderstel dat dit net niét de bedoeling was?
Groeten,
jarnogab

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6358
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: Tabakszaad

Bericht door janneman »

jarnogab schreef:Maar, als ik het goed begrijp, dan kan men enkel in de eigen tuin een natuurlijke smaak tabak (zonder casing) produceren?
Tenzij men dan gaat investeren in apparatuur waarmee casing wordt toegepast - ik veronderstel dat dit net niét de bedoeling was?
Dat kon ook nog wel eens meevallen. Casings zijn van origine niets anders dan smaakhoudende watertjes om tabak te bevochtigen. Gebruik whiskey of rum in plaats van water, en je bent al op gang. Toppings zijn betrekkelijk vaak gewoon aroma's die ook in de voedingsindustrie gebruikt worden; chocolade, kersen en dergelijke zijn gewoon als geur/smaakstof in flesjes te koop.

Sedert ik weet van een slagerij die gegrilde kippen na even aanbraden gewoon in de heteluchtoven gaarde en pas achteraf van rookaroma voorzag heb ik me altijd afgevraagd in hoeverre Latakia eigenlijk echt boven vuur gerookt is :shock: :D :D

Zowat het enige dat vermoedelijk wat moeilijker zelf te doen is, is de Cavendish bewerking; druk, warmte en tijd tegelijk. Maar scheikunde leert dat dat drietal een kwestie van compenseren is: wat minder van het een is goed op te vangen met wat meer van het ander. Hierbij is tijd de voornaamste variabele, en ook meteen het onderdeel waar fabrikanten vrijwel altijd op inzetten om kosten te besparen). Minder druk of minder warmte kunnen doorgaans prima door meer tijd gecompenseerd worden.
Groet, Janneman

youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14897
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Tabakszaad

Bericht door Bommel »

Bovenstaande is interessant leesvoer mannen.
Dat gekoppeld aan het reis verslag van WC maakt een hoop duidelijk hoe onze tabak tot stand komt.
Niet dat ik van plan ben om zelf te gaan kweken wil ik toch iedereen danken voor deze duidelijke uitleg.
Afbeelding

Plaats reactie