Een nieuwe pijp inroken.

Door Jan Kusters

Moderator: janneman

Gesloten
Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6311
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Een nieuwe pijp inroken.

Bericht door janneman »

Een nieuwe pijp inroken.

Een nieuwe pijp van hout moet in feite ingerookt worden. Het doel van inroken is een fraaie dunne koollaag aan de binnenkant van de pijpenkop. Een pijp die niet met zorg wordt ingerookt maar gewoon in gebruik wordt genomen, zal na verloop van tijd ook wel ingerookt raken. Alleen is het risico op scheuren en doorbranden van die pijp dan iets groter, en is het mogelijk dat die pijp niet zo lang meegaat. Inroken is nodig om de pijp op lange termijn heel te houden, een goede koollaag aan de binnenkant van de kop beschermt het hout tegen verbranden. Naast deze bescherming wil inroken ook nog wel eens de smaak van een pijp verbeteren: de koollaag absorbeert vocht zodat een pijp droger rookt, en meestal moeten er bij nieuwe pijpen ook wel wat bijsmaakjes weggerookt worden. Een andere reden voor inroken is de geleidelijke kennismaking met onze nieuwe aanwinst. Elke pijp heeft zo zijn eigen sterke en zwakke kanten, en het geleidelijke proces van inroken is een voortreffelijke manier om alle nukken en eigenaardigheden van een pijp te leren kennen, en ermee te leren leven.

Ondanks hardnekkige geruchten en wilde verhalen op internet wordt er bij het inroken geen water, geen honing en geen rituele rondedans gebruikt. Het inroken is in feite heel eenvoudig. Stop de pijp gewoon voor éénderde en rook hem volgens alle regels der kunst leeg. Doe dit maximaal één keer per dag en minstens drie dagen. Daarna kan de pijp voor tweederde gevuld worden, en weer wordt de pijp maximaal één keer per dag gerookt gedurende drie dagen. Daarna kan de pijp volgestopt worden. Begin pas met sterk smakende tabak en/of in de buitenlucht roken als de pijp ergens tussen de 10 en 20 keer is gerookt. Buiten hebben pijpen namelijk de neiging harder te branden door het minste en geringste briesje, en het is nu net dat harder branden waartegen een pijp in het begin beschermd moet worden.

Inroken duurt in principe zo lang als nodig is om een mooie gelijkmatige koollaag binnen in de kop te kweken, en dat kan dus maanden duren. Maar het zijn de eerste 10 tot 20 keer die echt van belang zijn om een goed begin te maken. Gebruik liefst een 'droge', weinig of niet gesausde tabak voor het inroken, met weinig eigen smaak. Hierbij blijft de temperatuur in de kop het laagst (dit heeft niets te maken met hoe heet een tabak op de tong aanvoelt!!!). Baaitabak is in feite ideaal, maar is bij een onjuiste rooktechniek snel erg heet op de tong. Voordeel daarvan is wel weer dat snel duidelijk wordt hoe een pijp zich ontwikkelt; binnen twee weken wordt de pijp merkbaar minder scherp en droger om te roken.

Gesloten