Laafke schreef:Hallo Dukdalf,
Het proces zoals Winslowcollector beschrijft klopt volgens Pipedia ten volle. Het is ook naar mijn bescheiden mening een juiste omschrijving. Een aanvulling zou kunnen zijn dat de zgn English Cavendish fire cured Virginia gebruikt en een week onder pers houdt en daardoor een donkerder tabak is. Helaas geeft Pipedia geen merken waar Engelse Cavendish in zit. Dat zou ik best wel graag willen proberen.
http://pipedia.org/index.php?title=Pipe ... #Cavendish
Met dien verstande, dat de curing van tabak iets anders is (en veel vroeger in het proces, want dat is het drogen van de bladeren voordat deze naar de fabrikant gaan) dan het fermenteren.
Daar is, ook op internet, best verwarring over. Curing, fermentation, pressed tobacco, Cavendish.
Enne... McLelland? Heeft die geen Engelse Cavendish in zijn assortiment?
Wat betreft verschillende curing-processen:
Air-cured tobacco is tabak die in goed geventileerde schuren (meestal palen met een dak erop, een schuur/loods zonder wanden) wordt opgehangen om te drogen. Meestal droogt de tabak daar 4 tot 8 weken. Air-cured drogen geeft een laag suikergehalte in het tabaksblad, dat de uiteindelijke tabak een lichte smaak geeft, en een hoog nicotinegehalte. Air-curing gebruikt men voor sigaartabak en burleytabakken.
Fire-cured tobacco is tabak die ook in schuren is opgehangen, maar deze schuren hebben dan wél wanden. Verder ondervindt de drogende tabak continue of in fasen de warmte-invloeden (en rook) van laag smeulende vuren, gestookt met hardhout. De duur van de droging is tussen de 3 dagen en 10 weken, afhankelijk van welk type tabak en welk proces. Fire-cured tabakken bevatten weinig suikers en veel nicotine. Fire-curing wordt toegepast voor pijptabak, pruimtabak en snuiftabak.
Flue-cured tobaccos is tabak die ook in een afgesloten schuur droogt, maar waar de schuur is voorzien van buizen (vaak rechthoekige kanalen) waar warme rook doorheen stroomt, afkomstig van een vuurbron buiten de schuur zelf. Het woord “flue” betekent dan ook zo’n buis/kanaal. Deze warme kanalen geven alleen warmte af aan de tabak in de schuur, in tegenstelling tot de vorige “fire-curing”, waar ook de rook invloed heeft op de drogende tabaksbladeren. Bij flue-curing warmt de tabak langzaam op, ondervindt geen invloeden van de rook en dit proces duurt normaal gesproken een week. Deze methode wordt gebruikt voor sigarettentabak en resulteert in een hoog suikergehalte en een gemiddeld tot hoog nicotinegehalte.
En tenslotte Sun-cured tobacco. Dit is tabak die niet in een schuur droogt, maar gewoon buiten, in de volle zon. Deze methode wordt gebruikt in landen als Turkije, Griekenland, Bulgarije en Roemenië en in de landen rond de Middellandse Zee. Sun-cured tabakken noemt men ook wel Oriënt-tabakken. Ze hebben een laag gehalte suiker en een laag nicotine-gehalte en worden meestal voor sigaretten gebruikt en in pijptabak.
@Dukdalf: zal ik zeker doen. En zijn verhaal en werkwijze naast die van de anderen leggen als vergelijk. Kan zijn dat Will een ander proces hanteert, maar DTM, Mac Baren en Planta verkopen een paar (honderdduizenden) kilogrammetjes meer (rond de anderhalf miljoen kg tabak per jaar) en hebben daardoor wellicht een andere werkwijze. Ben benieuwd hoe grootschailg of kleinschalig Will is. Wel een zeer vriendelijke vent.