Pagina 1 van 6

semois

Geplaatst: 13 jul 2009 19:14
door stoffel
mijn vader vertelde me dat hij vroeger voor zijn vader altijd tabak ging halen(pijp) dat kreeg hij dan in een soort puntzak, hij ging meestal voor semois

iemand bekend met dit fenomeen?

Geplaatst: 13 jul 2009 19:57
door Joey Peters
Interessant maar nee.

Mijn opa rookte vooral sigaren; wat hij mij geleerd heeft is aardappelschillen in de humidor te leggen, is iemand daar bekend mee?

Geplaatst: 13 jul 2009 22:24
door pim123
aardappelschil zou de vochtigheid goed houden, maar vaak ook schimmels introduceren..ik doe het niet...

Geplaatst: 13 jul 2009 22:33
door Hanske
pim123 schreef:aardappelschil zou de vochtigheid goed houden, maar vaak ook schimmels introduceren..ik doe het niet...
klopt helemaal.... Ik gebruik een stukje koffiefilter waar ik een paar druppels water op doe en dan bij de tabak stoppen...

Geplaatst: 14 jul 2009 01:10
door pim123
ik een stukje laboratoriumfilter (was over op de zaak 8) )

Geplaatst: 14 jul 2009 15:20
door smoorder
Inderdaad, tabak uit een grote zak werd afgewogen in een puntzak. Windels verkoopt uit traditie nog steeds bruine papieren puntzakken met een halve kilo tabak in verschillende varieteiten. Voor de traditionele veelrokers . Vooral in het oudemannenhuis :shock:

Ik steek een ontschminkwatje in m'n restjespot.
Fruitschillen of aardappelen schimmelen. En die schimmels zijn kankerverwekkend, maar dat weet iedereen.
Om sinaasappelsmaak aan tabak te geven - reden waarom de sinaasappelschil erbij ging - kan je de etherische olie uit de schil op de tabak uitknijpen.

Geplaatst: 14 jul 2009 15:57
door stoffel
van die puntzakken is wel cool, volgens mij zeer anti comercieel

Geplaatst: 14 jul 2009 20:39
door Joey Peters
idd lijkt me ook erg cool. Stel je voor je kon het bij de friture krijgen? :P

Semois en aardappelschillen

Geplaatst: 09 sep 2009 13:09
door Tati60
Als ik dit lees denk ik terug aan de jaren zestig... De Semoisstreek in België produceerde een breed gamma (Semois)tabakken die in België erg populair waren. Mijn grootvader ging er jaarlijks (met de trein ! een rit van tweeëneenhalf uur) op strooptocht en bezocht iedere keer een andere tabaksboer. Als hij thuiskwam had hij inderdaad een puntzak of drie nieuwe oogst bij en was er al een bestelling geplaatst voor nog enkele zakken extra die later per post opgestuurd werden. De puntzakken werden stukje bij beetje naar zijn tabakspot versast en hij hield zijn tabak vochtig met de klassieke aardappelschil... Schimmels en zo, daar trok men zich toen niet zoveel van aan blijkbaar. Tabak weer wat te droog ? Nieuwe schil erin.
Toen ik midden zeventiger jaren zelf met de pijp begon, heb ik ook wel eens zo'n tochtje naar de Semois gemaakt. Van de opbrengst van die trip (zo'n vijf kilo "fine fleur") heb ik - denk ik, maar God weet waar - nog altijd een restant staan. Maar dat zal wel niet meer rookbaar zijn... Ik heb er immers geen schillen aan toegevoegd. :P
Ik vraag me ondertussen wel af of er aan de Semois nog tabak geteeld wordt. Eens vragen in de tabakzaak straks.

Geplaatst: 09 sep 2009 13:19
door janneman
In de jaren '80 was in in elk geval in Ommen (nederland) nog een prima baaitabak in puntzak te koop, 50 gram met belasting banderol. Zeer stijlvol, en het was een lekkere tabak. Ik ben al lang niet niet meer in Ommen geweest, en heb er eigenlijk ook nooit naar gezocht op internet.

Afbeelding
(een laatste restant uit vervlogen tijden?)

Geplaatst: 09 sep 2009 15:42
door Joey Peters
Ziet er chique uit. Toch heeft het wel wat, zo'n puntzak.

Re: Semois en aardappelschillen

Geplaatst: 09 sep 2009 15:51
door stoffel
erasmus59 schreef:Als ik dit lees denk ik terug aan de jaren zestig... De Semoisstreek in België produceerde een breed gamma (Semois)tabakken die in België erg populair waren. Mijn grootvader ging er jaarlijks (met de trein ! een rit van tweeëneenhalf uur) op strooptocht en bezocht iedere keer een andere tabaksboer. Als hij thuiskwam had hij inderdaad een puntzak of drie nieuwe oogst bij en was er al een bestelling geplaatst voor nog enkele zakken extra die later per post opgestuurd werden. De puntzakken werden stukje bij beetje naar zijn tabakspot versast en hij hield zijn tabak vochtig met de klassieke aardappelschil... Schimmels en zo, daar trok men zich toen niet zoveel van aan blijkbaar. Tabak weer wat te droog ? Nieuwe schil erin.
Toen ik midden zeventiger jaren zelf met de pijp begon, heb ik ook wel eens zo'n tochtje naar de Semois gemaakt. Van de opbrengst van die trip (zo'n vijf kilo "fine fleur") heb ik - denk ik, maar God weet waar - nog altijd een restant staan. Maar dat zal wel niet meer rookbaar zijn... Ik heb er immers geen schillen aan toegevoegd. :P
Ik vraag me ondertussen wel af of er aan de Semois nog tabak geteeld wordt. Eens vragen in de tabakzaak straks.
bij ons verkopen ze hem, niet in zakken maar in gewone poches weliswaar

Geplaatst: 19 okt 2009 12:04
door stoffel
weet iemand of semois geschikt is voor inroken?

Geplaatst: 19 okt 2009 12:46
door Joey Peters
Heb je 'n puntzak kunnen bemachtigen?

Geplaatst: 19 okt 2009 15:13
door Tati60
stoffel schreef:weet iemand of semois geschikt is voor inroken?
Natuurlijk is hij geschikt om een pijp in te roken. Alleen vind ik dat Semois lange tijd zijn stempel drukt op het aroma van de pijp. daar moet je dus rekening mee houden. Maar als je de pijp reserveert voor Semois(achtige) tabakken : why not ?

Nu het nog kan, Semois

Geplaatst: 04 nov 2009 09:46
door Blue Brain
Even wil ik aandacht voor een van onze, eens zo gegeerde en lekkere tabakken nl. de semois.
Er zij nog enkele ambachterlijke tabaksplanters in dit mooie belgische landsdeel, in de omgeving van Poupehan.
Poupehan en omgeving was vroeger het hart van onze semois tabakken.
Een van die ambachtelijke wonderen is " Le portique " een stevige en toch niet bijtende tabak met zijdezacht natuurlijk agoma.
Puur nostalgie.
Hij is nog op de oude manier verpakt in goudpapier met omslag (geen plastic dus) en dit in pakjes van 100 en 250 gr
Ik ken maar een adres waar hij nog verkrijgbaar is, Huis Claes in Genk
Stationstraat
Waarschijnlijk zijn er nog wel meer verkoopspunten, ga eens op zoek.

jef

Voor alle duidelijkheid

Geplaatst: 04 nov 2009 09:51
door Blue Brain
Voor alle duidelijkheid !!!!! Ik heb geen aandelen in dit bedrijf, en geen intieme- of andere relatie met de uitbaatster van huis Claes :lol: :lol:

Jef

Geplaatst: 04 nov 2009 09:56
door Martin Romijn
Ik heb de H.G. Semois van Windels al eens gerookt, jammer dat het het hier niet te koop is. :(

Geplaatst: 04 nov 2009 13:03
door stoffel
bij ons zit de semois, in een kartonnen doosje met plastieken deksel, een veel te dik pringles doosjes ofzo, ik vraag me af of het niet gewoon de naam semois draagt vanwege de verwerkingstechniek zoals champagne vroeger, ik denk niet dat de naam semois beschermt is

Geplaatst: 04 nov 2009 13:10
door Joey Peters
Is semois echt lekker?

Geplaatst: 04 nov 2009 13:12
door stoffel
geen id eigenlijk :oops: volgens mij is het een neutralere tabak, allesinds niet zwaar gesaust

Geplaatst: 04 nov 2009 15:03
door Blue Brain
Semois is inderdaad niet gesaust, hij bekomt zijn speciale smaak en geur door een fermentatieproces.
Vroeger werden de geoogste tabaksbaderen enige tijd op stakketsels in de rivier (de semois ) gelegd.
Van het huidige fabrikageproces weet ik niets te vertellen.
In de streek kan men nog steeds de oude drooglootsen zien.
Of semois een lekkere tabak is, daar kan ik enkel voor mezelf spreken.
Hij is redelijk pittig en de smaak kan verschillen per fabrikant.
Bij semois zou ik zeker als beginner kiezen voor de grove snede, de fijne brand al te snel en bijt dan op de tong.
Als je voorkeur uitgaat naar gesaust, is dit geen optie
Ik zelf rook per dag twee pijpen semois, en kies voor de rest een wat zachtere tabak bvb. Black ambrosia van Mac Baren

Geplaatst: 04 nov 2009 19:20
door stoffel
ik wat voor kop rook je haar het beste?

Geplaatst: 04 nov 2009 20:24
door Blue Brain
Geen te kleine kop, vooral ruim, dit zorgt bij zorgvuldig aansteken voor een rustig wegbranden van de tabak, en een mooi grijze as.
Semois in niet voor een snelle pijp, ook alweer omdat hij anders een agresieve aanval doet op je tong.
Bij rustig roken is hij smaakvol en zacht.

Geplaatst: 04 nov 2009 21:04
door janneman
Er werd al eens eerder wat over die Semois geschreven.

http://pijprokersforum.forum2go.nl/semois-t202.html

Hmmm, mijn belangstelling begint te smeulen... Waar zou ik die kunnen scoren?

Groet, Janneman

Geplaatst: 05 nov 2009 10:21
door Blue Brain
Ik weet niet of ze verzenden, maar het is een vraag waard.

Musée du tabac
Fabricatie van artisanale tabakken

Gaetane et Vincent Manil
B/6838 Corbion s/ Semois
Tel. 061/468129
Fax. 061/466468

www.tabac-semois.com/

Ik heb deze tabac nog niet zelf gerookt, maar naar het schijnt is hij de beste onder de semois's
Zelf hier in het nederlanstalige gedeelte is hij voor zover ik weet niet verkrijgbaar.

Geplaatst: 05 nov 2009 10:55
door stoffel
wow, super leuk dat er nog zo'n dingen bestaan, en dat ze overleven!!!

die kinderen... :shock: aan de tabak??
Afbeelding

Geplaatst: 05 nov 2009 11:12
door smoorder
Dat ziet er inderdaad wel éen en ander uit !
wél een 200 tal km van Mechelen, dus dat wordt noodzakelijk een tweedaagse.

en wat is de gesproken taal toch een handig middel ...
Gaëtane is bereikbaar op nr 0032 61/46.81.29 voor een gezellige babbel;
bestellingen kan je mailen naar tabacsmanil@skynet.be
en per kerende krijg je bericht met de afhandelingsmodaliteiten ...
c'est si simple.
Trouwens, les bouchons gezien ?

wie nog op zoek was naar een link vindt hem hier :
http://www.fumeursdepipe.net/

Geplaatst: 05 nov 2009 17:45
door janneman
Ai oei oef auw, Francophone...
Als ik wat tijd over heb toch maar eens een dagje op de motor doorbrengen en kijken hoever ik met handen en voeten kom...

Groet, Jeanhomme

Geplaatst: 08 dec 2009 17:55
door stoffel
ik heb juist een pakje semois gescoord
in kon kiezen tussen gesausd, of naturel, grof, halfgrof of fijn.
ik ben voor halfgrof gegaan als gulden middenweg en natuurlijk ongesausd, wat proef je anders dan van de semois :roll:
het is een bruin pakje met wat afbeeldingen van kleipijpen, en hij ruikt heerlijk. Die gaat de eerste de beste rookbeurt open!