Tabakszaad
- Nekker
- Erelid
- Berichten: 5097
- Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
- Locatie: Duffel
Tabakszaad
Met de stijgende accijnzen en minder goede tijden in het vooruitzicht, ben ik eens gaan nadenken... Als er één ding is dat ik zeker in de toekomst wil blijven doen, is het wel van mijn pijp blijven lurken. Om dit allemaal te kunnen blijven doen, zit er niets anders op dan zelf tabak te gaan verbouwen. Op zich heb ik al redelijk wat ervaring met tuinieren. Ik voorzie ons jaarlijks thuis van een goed aantal eigen verbouwde aardappelen, kolen, wortelen, sla, spinazie,... Dus graag zou ik nu de uitdaging gaan om mijn eigen tabak te verbouwen. Alleen ben ik daar compleet nieuw in...
Op het internet heb ik een interessante website gevonden die tabakszaad verkoopt. Namelijk: http://www.tobaccoseed.co.uk/Pipe_Tobacco.html . Hier vind je de tabakssoorten die je kan kopen en die zij geschikt vinden om in je pijp te stoppen. Alleen ken ik er absoluut niet voldoende van. Ik vraag me af met welke soorten ik best begin. En welke soorten geschikt zijn om met elkaar te mengen?
En dan een klein zij vraagje, de al bekende Semois die hier in de Ardennen (niet eens zo ver van bij mij thuis) wordt verbouwd, heeft iemand enig idee uit welk tabakszaad dit komt en waar ik dat kan vinden?
Dan volgende heikele punt, de tabak moet versneden worden. Is dit iets dat met de hand kan of komt er ook machinaal werk bij aan de pas? Aangezien pijptabak lekker grof mag zijn vermoed ik dat met de hand snijden geen probleem kan zijn...
Op het internet heb ik een interessante website gevonden die tabakszaad verkoopt. Namelijk: http://www.tobaccoseed.co.uk/Pipe_Tobacco.html . Hier vind je de tabakssoorten die je kan kopen en die zij geschikt vinden om in je pijp te stoppen. Alleen ken ik er absoluut niet voldoende van. Ik vraag me af met welke soorten ik best begin. En welke soorten geschikt zijn om met elkaar te mengen?
En dan een klein zij vraagje, de al bekende Semois die hier in de Ardennen (niet eens zo ver van bij mij thuis) wordt verbouwd, heeft iemand enig idee uit welk tabakszaad dit komt en waar ik dat kan vinden?
Dan volgende heikele punt, de tabak moet versneden worden. Is dit iets dat met de hand kan of komt er ook machinaal werk bij aan de pas? Aangezien pijptabak lekker grof mag zijn vermoed ik dat met de hand snijden geen probleem kan zijn...
Groet, Nekker
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 27 okt 2011 10:26
Re: Tabakszaad
Ik ga dit jaar ook beginnen om eigen biologische tabak te kweken en heb mij al redelijk verdiept in het onderwerp.
Er valt heel veel over te zeggen, maar een goede bron om mee te beginnen is http://www.howtogrowtobacco.com. Op basis van de informatie daar heb ik ook een selectie gemaakt van welke zaden ik wilde (een virginia, burley, havanna en samson). Daarmee niet zeggende dat ik alles gelijk ga telen; de definitieve keuze maak ik binnen een paar weken (eind maart begin ik met opkweken opdat ik ze na ijsheiligen kan uitplanten).
Waarschijnlijk begin ik met een -volgens mij- Burley variant bij mij uit de buurt, nml. Amerongen. Van oudsher is in dit gebied tabak verbouwd. Bij het tabaksmuseum aldaar kun je voor ongeveer een euro een zakje zaad kopen; genoeg voor een paar hectare . Als je wilt stuur ik wat zaad naar je op.
Aangezien ik een groot liefhebber van de Semois ben zou ik dolgraag hier wat zaad van willen bemachtigen. Dus als je (of iemand anders) het weet te bemachtigen hou ik mij aanbevolen. Ik vermoed dat het hier ook om een Burley gaat.
Voor het snijden heb ik een antieke duitse tabaksnijder op de kop getikt (tech 1); zeer degelijk en als het goed is geeft het een groffe snede (net als bij de semois grosse coup). Maar met de hand snijden is ook een optie, of verkruimelen, of in de mixer, of...etc, etc.
Bij het door jou genoemde adres heb ik ook zaad besteld, maar dan zgn. heirloom zaad (zeer oude, zaadvaste planten en niet van die moderne "uitgemolken" (hybride) varianten). Echter ik kan het niet meer op de website terugvinden, dus mogelijk dat ze op zijn. In Amerika is er genoeg van dit zaad te vinden, maar ze sturen het niet op naar Europa.
Tenslotte nog een ander (duurder) adres is: http://tabakanbau.de/de/. Hier heb ik echter geen ervaring mee.
Tot zover.
Er valt heel veel over te zeggen, maar een goede bron om mee te beginnen is http://www.howtogrowtobacco.com. Op basis van de informatie daar heb ik ook een selectie gemaakt van welke zaden ik wilde (een virginia, burley, havanna en samson). Daarmee niet zeggende dat ik alles gelijk ga telen; de definitieve keuze maak ik binnen een paar weken (eind maart begin ik met opkweken opdat ik ze na ijsheiligen kan uitplanten).
Waarschijnlijk begin ik met een -volgens mij- Burley variant bij mij uit de buurt, nml. Amerongen. Van oudsher is in dit gebied tabak verbouwd. Bij het tabaksmuseum aldaar kun je voor ongeveer een euro een zakje zaad kopen; genoeg voor een paar hectare . Als je wilt stuur ik wat zaad naar je op.
Aangezien ik een groot liefhebber van de Semois ben zou ik dolgraag hier wat zaad van willen bemachtigen. Dus als je (of iemand anders) het weet te bemachtigen hou ik mij aanbevolen. Ik vermoed dat het hier ook om een Burley gaat.
Voor het snijden heb ik een antieke duitse tabaksnijder op de kop getikt (tech 1); zeer degelijk en als het goed is geeft het een groffe snede (net als bij de semois grosse coup). Maar met de hand snijden is ook een optie, of verkruimelen, of in de mixer, of...etc, etc.
Bij het door jou genoemde adres heb ik ook zaad besteld, maar dan zgn. heirloom zaad (zeer oude, zaadvaste planten en niet van die moderne "uitgemolken" (hybride) varianten). Echter ik kan het niet meer op de website terugvinden, dus mogelijk dat ze op zijn. In Amerika is er genoeg van dit zaad te vinden, maar ze sturen het niet op naar Europa.
Tenslotte nog een ander (duurder) adres is: http://tabakanbau.de/de/. Hier heb ik echter geen ervaring mee.
Tot zover.
Laatst gewijzigd door Readburd op 23 mar 2012 07:27, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 2035
- Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
- Locatie: Zuidwolde (DR)
Re: Tabakszaad
misschien beide is met smoorder babbelen, die verbouwd ook zelf meen ik mij te herinneren.
Groet,
Tom
Tom
- Bommel
- Berichten: 14875
- Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
- Locatie: Alphen aan den Rijn
- Eliminator
- Moderator
- Berichten: 15083
- Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
- Locatie: Pijnacker
Re: Tabakszaad
Ook de eerste waar ik aan dacht, die experimenteerd inmiddels zelfs met flakes !metaltommy schreef:misschien beide is met smoorder babbelen, die verbouwd ook zelf meen ik mij te herinneren.
- Nekker
- Erelid
- Berichten: 5097
- Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
- Locatie: Duffel
Re: Tabakszaad
Thanks Readburd, dat is een verhelderende uitleg. Je voorstel om wat tabakszaad op te sturen neem ik gretig aan. Stuur me gerust in Pb de details en wat ik je verschuldigd bent. Ik ga eens even aan het werk met die link die je me hebt gegeven.
Groet, Nekker
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
- Arno
- Berichten: 7983
- Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
- Locatie: Olst
- Contacteer:
Re: Tabakszaad
Ik meld me nu al aan voor wat van je samson oogst Ben eens benieuwd of dat hier lukt. Het klimaat waar samson (samsun) eigenlijk groeit is veel warmer.Readburd schreef:Ik ga dit jaar ook beginnen om eigen biologische tabak te kweken en heb mij al redelijk verdiept in het onderwerp.
Er valt heel veel over te zeggen, maar een goede bron om mee te beginnen is http://www.howtogrowtobacco.com. Op basis van de informatie daar heb ik ook een selectie gemaakt van welke zaden ik wilde (een virginia, burley, havanna en samson). Daarmee niet zeggende dat ik alles gelijk ga telen; de definitieve keuze maak ik binnen een paar weken (eind maart begin ik met opkweken opdat ik ze na ijsheiligen kan uitplanten).
Waarschijnlijk begin ik met een -volgens mij- Burley variant bij mij uit de buurt, nml. Amerongen. Van oudsher is in dit gebied tabak verbouwd. Bij het tabaksmuseum aldaar kun je voor ongeveer een euro een zakje zaad kopen; genoeg voor een paar hectare . Als je wilt stuur ik wat zaad naar je op.
Aangezien ik een groot liefhebber van de Semois ben zou ik dolgraag hier wat zaad van willen bemachtigen. Dus als je (of iemand anders) het weet te bemachtigen hou ik mij aanbevolen. Ik vermoed dat het hier ook om een Burley gaat.
Voor het snijden heb ik een antieke duitse tabaksnijder op de kop getikt (tech 1); zeer degelijk en als het goed is geeft het een groffe snede (net als bij de semois grosse coup). Maar met de hand snijden is ook een optie, of verkruimelen, of in de mixer, of...etc, etc.
Bij het door jou genoemde adres heb ik ook zaad besteld, maar dan zgn. heirloom zaad (zeer oude, zaadvaste planten en niet van die moderne "uitgemolken" (hybride) varianten). Echter ik kan het niet meer op de website terugvinden, dus mogelijk dat ze op zijn. In Amerika is er genoeg van dit zaad te vinden, maar ze sturen het niet op naar Europa.
Tenslotte nog een ander (duurder) adres is: http://tabakanbau.de/de/. Hier heb ik echter geen ervaring mee.
Tot zover.
- maboc
- Berichten: 1323
- Lid geworden op: 17 feb 2012 13:05
- Locatie: Wateringen
Re: Tabakszaad
Da's ook toevallig. Zit er ook aan te denken eens wat tabak te laten opgroeien.
Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
Ik weet natuurlijk niet hoeveel tabak je wilt gaan verbouwen, maar het versnijden lijkt me als het over een paar planten gaat prima met de hand te doen.
Anyway...houd ons aub. op de hoogte
Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
Ik weet natuurlijk niet hoeveel tabak je wilt gaan verbouwen, maar het versnijden lijkt me als het over een paar planten gaat prima met de hand te doen.
Anyway...houd ons aub. op de hoogte
--
Cheers maboc
Cheers maboc
-
- Berichten: 648
- Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
- Locatie: Moos-Herk
- jarnogab
- Berichten: 2694
- Lid geworden op: 20 feb 2011 16:21
- Locatie: Nieuwpoort (Vlaanderen)
Re: Tabakszaad
Zijn die niet van een andere aard, of vergis ik mij?witte rasta schreef:ik heb er gister gezaaid.....
Groeten,
jarnogab
jarnogab
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 27 okt 2011 10:26
Re: Tabakszaad
Los van het plukken van de bladeren op het juiste moment, is dat wat mij betreft ook de grootste uitdaging.maboc schreef:Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
En ook veelal een proces van ervaring. Alleen al kijkend naar de variabelen als vochtigheid en temperatuur is dit -op voorhand- nogal overweldigend, maar desalniettemin ook een uitdaging.
Gelukkig is er ook redelijk wat informatie voorhanden van fora, maar ook van (vooral oude) boeken die digitaal gewoon beschikbaar zijn (bijv. op http://gutenberg.org en http://archive.org).
-
- Berichten: 648
- Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
- Locatie: Moos-Herk
Re: Tabakszaad
nee toch niet,tabakszaadjes.....jarnogab schreef:Zijn die niet van een andere aard, of vergis ik mij?witte rasta schreef:ik heb er gister gezaaid.....
gekregen van Smoorder,waarvoor dank
voor canna is't nog te vroeg,alhoewel het nu al zou kunnen
een beetje vorst kan geen kwaad
rasta live up!!
beat down babylon!!
Clan-smoker
beat down babylon!!
Clan-smoker
- pijpliefhebberrobin
- Berichten: 1695
- Lid geworden op: 23 mar 2011 18:41
- Locatie: arnhem
Re: Tabakszaad
Het kan wel WR. Als je ze in de vensterbank zet.witte rasta schreef:nee toch niet,tabakszaadjes.....jarnogab schreef:Zijn die niet van een andere aard, of vergis ik mij?witte rasta schreef:ik heb er gister gezaaid.....
gekregen van Smoorder,waarvoor dank
voor canna is't nog te vroeg,alhoewel het nu al zou kunnen
een beetje vorst kan geen kwaad
The eagle flies alone!
- Massis
- Administrator
- Berichten: 5210
- Lid geworden op: 11 mei 2010 15:07
- Locatie: Bilzen - Belgie
- Contacteer:
Re: Tabakszaad
No offense Robin, maar ik denk dat WR op dat vlak een pàk meer ervaring bezit dan jijpijpliefhebberrobin schreef:Het kan wel WR. Als je ze in de vensterbank zet.witte rasta schreef:nee toch niet,tabakszaadjes.....jarnogab schreef:Zijn die niet van een andere aard, of vergis ik mij?witte rasta schreef:ik heb er gister gezaaid.....
gekregen van Smoorder,waarvoor dank
voor canna is't nog te vroeg,alhoewel het nu al zou kunnen
een beetje vorst kan geen kwaad
- pijpliefhebberrobin
- Berichten: 1695
- Lid geworden op: 23 mar 2011 18:41
- Locatie: arnhem
Re: Tabakszaad
Mijn pa heeft ook wat wiet zaadjes geplant, en dat heeft ie op advies van de smartshop een week geleden gedaan. Ze mogen nu nog niet buiten staan.Massis schreef: No offense Robin, maar ik denk dat WR op dat vlak een pàk meer ervaring bezit dan jij
The eagle flies alone!
- maboc
- Berichten: 1323
- Lid geworden op: 17 feb 2012 13:05
- Locatie: Wateringen
Re: Tabakszaad
Spijker .... kop.Readburd schreef:Los van het plukken van de bladeren op het juiste moment, is dat wat mij betreft ook de grootste uitdaging.maboc schreef:Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
En ook veelal een proces van ervaring. Alleen al kijkend naar de variabelen als vochtigheid en temperatuur is dit -op voorhand- nogal overweldigend, maar desalniettemin ook een uitdaging.
Gelukkig is er ook redelijk wat informatie voorhanden van fora, maar ook van (vooral oude) boeken die digitaal gewoon beschikbaar zijn (bijv. op http://gutenberg.org en http://archive.org).
Da's waar ik de grootste uitdagingen zou verwachten. Want, hoe houd je uberhaupt dergelijke zaken in de hand. Voor een eenmalige proef met 10 tabaksplanten oid. Lijkt het mij te veel gevraagd een soort klimaat-kamer te kopen/maken waar eea. goed gercontroleerd kan worden.
Nouja...ik ben benieuwd naar de resultaten van de verschillende eigenkwekers hier.
--
Cheers maboc
Cheers maboc
- Nekker
- Erelid
- Berichten: 5097
- Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
- Locatie: Duffel
Re: Tabakszaad
Maboc, aangezien men al sedert de middeleeuwen experimenteert met tabak. Lijkt het me geen onhaalbaar plan, zoals je zegt zal het alleen een extreem hoge uitdaging zijn. De technologie hedendaags die bijkomend erg duur is, zijn alleen besteed aan grote bedrijven met geld. Als kleine hobbyist hoop ik in zeer oude boeken verschillende processen te kunnen ontdekken die me geen dure aanschaf van klimaat gecontroleerde cellen vereisen.
Groet, Nekker
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
- maboc
- Berichten: 1323
- Lid geworden op: 17 feb 2012 13:05
- Locatie: Wateringen
Re: Tabakszaad
Nekker, vat mijn post alsjeblieft niet op als een ontmoediging. In mijn optiek zijn dit soort expirimenten de krenten in de pap. Zeker door gaan, veel posten en veel fotos. Al gaan alle experimenten mis, dan nog is het een hele rijke ervaring. Zoals het credo op de school van zoonlief :"van proberen kun je leren".
Mijn opmerkingen slaan er meer op dat ik inderdaad denk, zoals jij zelf ook beschrijft, dat het een enorme uitdaging zal zijn een daadwerkelijk goed rookbare tabak te produceren.
Maar nogmaals. Ik ben de eerste dergelijke experimenten toejuig.
Mijn opmerkingen slaan er meer op dat ik inderdaad denk, zoals jij zelf ook beschrijft, dat het een enorme uitdaging zal zijn een daadwerkelijk goed rookbare tabak te produceren.
Maar nogmaals. Ik ben de eerste dergelijke experimenten toejuig.
--
Cheers maboc
Cheers maboc
- Nekker
- Erelid
- Berichten: 5097
- Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
- Locatie: Duffel
Re: Tabakszaad
Geen zorgen, zo had ik het zeker niet opgevat. Integendeel je bracht me even met beide voeten op de grond. Over bepaalde processen had ik zelfs nog niet eens zo goed nagedacht wat het zou inhouden om het te kunnen bekomen. Dus eerder een dank woord!
Ik hou iedereen op de hoogte, hopelijk kunnen we een soort van encyclopedie op dit forum plaatsen met bevindingen en handige tips. Zodat het voor iedereen in de toekomst mogelijk is zijn eigen tabak te verbouwen. Ik vrees dat het bewerken van tabak (voornamelijk pijptabak) één van die zaken zijn die stilaan verloren is gegaan met de tijd, door de komst van het grotere industriële werk.
Ik hou iedereen op de hoogte, hopelijk kunnen we een soort van encyclopedie op dit forum plaatsen met bevindingen en handige tips. Zodat het voor iedereen in de toekomst mogelijk is zijn eigen tabak te verbouwen. Ik vrees dat het bewerken van tabak (voornamelijk pijptabak) één van die zaken zijn die stilaan verloren is gegaan met de tijd, door de komst van het grotere industriële werk.
Groet, Nekker
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.
-
- Berichten: 648
- Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
- Locatie: Moos-Herk
Re: Tabakszaad
slecht advies van de smartshop......pijpliefhebberrobin schreef:Mijn pa heeft ook wat wiet zaadjes geplant, en dat heeft ie op advies van de smartshop een week geleden gedaan. Ze mogen nu nog niet buiten staan.Massis schreef: No offense Robin, maar ik denk dat WR op dat vlak een pàk meer ervaring bezit dan jij
rasta live up!!
beat down babylon!!
Clan-smoker
beat down babylon!!
Clan-smoker
- teunis
- Berichten: 1495
- Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
- Locatie: Coevorden
Re: Tabakszaad
Waarom moet je fermenteren? Toen een kluppie motorrijders eens in België op (be)zoek waren in de semoisvallei kwam volgens mij naar voren dat daar de tabak wordt gedroogd op de airecure manier, en daarna in het fabriekje werd bevochtigd om beter versneden te kunnen worden, dan weer gedroogd in een trommel en verpakt...maboc schreef:Spijker .... kop.Readburd schreef:Los van het plukken van de bladeren op het juiste moment, is dat wat mij betreft ook de grootste uitdaging.maboc schreef:Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
En ook veelal een proces van ervaring. Alleen al kijkend naar de variabelen als vochtigheid en temperatuur is dit -op voorhand- nogal overweldigend, maar desalniettemin ook een uitdaging.
Gelukkig is er ook redelijk wat informatie voorhanden van fora, maar ook van (vooral oude) boeken die digitaal gewoon beschikbaar zijn (bijv. op http://gutenberg.org en http://archive.org).
Da's waar ik de grootste uitdagingen zou verwachten. Want, hoe houd je uberhaupt dergelijke zaken in de hand. Voor een eenmalige proef met 10 tabaksplanten oid. Lijkt het mij te veel gevraagd een soort klimaat-kamer te kopen/maken waar eea. goed gercontroleerd kan worden.
Nouja...ik ben benieuwd naar de resultaten van de verschillende eigenkwekers hier.
Ik heb niets meegekregen van een fermentatieproces....
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 27 okt 2011 10:26
Re: Tabakszaad
teunis schreef:Waarom moet je fermenteren? Toen een kluppie motorrijders eens in België op (be)zoek waren in de semoisvallei kwam volgens mij naar voren dat daar de tabak wordt gedroogd op de airecure manier, en daarna in het fabriekje werd bevochtigd om beter versneden te kunnen worden, dan weer gedroogd in een trommel en verpakt...maboc schreef:Spijker .... kop.Readburd schreef:Los van het plukken van de bladeren op het juiste moment, is dat wat mij betreft ook de grootste uitdaging.maboc schreef:Niet geremd door enige kennis van zaken denk ik dat het op de juiste manier laten fermenteren nog wel eens lastiger zou kunnen zijn dan het kweken van de plantjes zelf. Dat fermenteren lijkt mij een proces dat lastig in de hand te houden is.
En ook veelal een proces van ervaring. Alleen al kijkend naar de variabelen als vochtigheid en temperatuur is dit -op voorhand- nogal overweldigend, maar desalniettemin ook een uitdaging.
Gelukkig is er ook redelijk wat informatie voorhanden van fora, maar ook van (vooral oude) boeken die digitaal gewoon beschikbaar zijn (bijv. op http://gutenberg.org en http://archive.org).
Da's waar ik de grootste uitdagingen zou verwachten. Want, hoe houd je uberhaupt dergelijke zaken in de hand. Voor een eenmalige proef met 10 tabaksplanten oid. Lijkt het mij te veel gevraagd een soort klimaat-kamer te kopen/maken waar eea. goed gercontroleerd kan worden.
Nouja...ik ben benieuwd naar de resultaten van de verschillende eigenkwekers hier.
Ik heb niets meegekregen van een fermentatieproces....
Je hebt volgens mij gelijk, in eerste instantie dacht ik ook aan fermentatie, maar als je in de originele opmerking van maboc 'fermenatie' door 'curing' (kan zo even geen nederlands woord verzinnen) vervangt dan klopt bovenstaande -naar mijn idee- weer; fermentatie kun je dan zien als een onderdeel van 'curing'.
Waar we het hier dus over hebben is het generieke proces van 'curen' wat de grootste uitdaging zal zijn.
Update: mogelijk dat het nederlandse woord voor 'curing', rijping is; het proces van de tabaksbladeren geschikt maken voor consumptie => rijpen.
Re: Tabakszaad
"Curing" is in tabaksjargon volgens mij niets anders dan "drogen".
Bovendien zou ik dan graag willen weten, hoe ze de Semois bevochtigen (met wat?). Het zou kunnen dat het bevochtigen met water en glycol genoeg is om de tabaksaroma's uit Semois te verkrijgen, maar mij is niet duidelijk of er een "casing" gebruikt wordt bij Semois.
Nu is Semois een aparte tabak (met een typische "tonka" geur), dus het zou kunnen dat deze tabak na droging al naar tabak ruikt, net zoals Latakia, bijvoorbeeld.
Misschien dat één van de Semois-specialisten op dit forum hier meer over weet?
Bovendien zou ik dan graag willen weten, hoe ze de Semois bevochtigen (met wat?). Het zou kunnen dat het bevochtigen met water en glycol genoeg is om de tabaksaroma's uit Semois te verkrijgen, maar mij is niet duidelijk of er een "casing" gebruikt wordt bij Semois.
Nu is Semois een aparte tabak (met een typische "tonka" geur), dus het zou kunnen dat deze tabak na droging al naar tabak ruikt, net zoals Latakia, bijvoorbeeld.
Misschien dat één van de Semois-specialisten op dit forum hier meer over weet?
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Re: Tabakszaad
De Semois die we gezien hebben -Vincent Manil uit Corbion- werd gewoon met water bevochtigd voor een aantal handelingen, bijvoorbeeld voor het snijden, en voor het roosteren. Dat had meer te maken met de tabak 'heel houden' dan met fermentatie of smaak maken. Tegelijk is het belangrijk om te melden dat elk onderdeel waarbij de tabak 'rust' van invloed is op de smaak; fermentatie is in feite niet meer dan het oxideren van plantaardig materiaal. Dat kan door de bladeren gewoon op een hoopje te leggen en te wachten, maar bijvoorbeeld vochtige tabak fermenteert sneller dan droge tabak, en warme tabak fermenteert sneller dan koude tabak.
Ik heb bij de fabrikant waar wij waren niets gezien dat duidde op smaaktoevoegingen, behalve het 'roosteren'.
Glycol werd niet gebruikt, waardoor Semois ook meteen kurkdroog wordt. Gelukkig is hij die toestand ook het prettigste om te roken (ik heb hier thuis wel geëxperimenteerd met bevochtigde Semois, maar die werd er eigenlijk alleen wat scherper van smaak van).
De voornaamste redenen voor een fabrikant als MacBaren voor al die ingewikkelde procedés en grote machines is niet noodzaak om een goed rookbare tabak te maken, het is vooral noodzaak om de economisch en winstgevend mogelijk tabak te produceren; snellere fermentatie, zelfs als het ingewikkeld is en dure machines vergt, is goedkoper dan een product lang op te slaan voor een traag rijpingsproces. Door technieken als cavendish -in feite ook een versnelde fermentatie- is het bovendien mogelijk ook allerhande smaken in tabak te verwerken die niet van nature in tabak voorkomen. En dat opent weer economische mogelijkheden om een goedkoper te verbouwen tabakssoort -de meest normale white burley groeit sneller maar heeft weinig eigen smaak- te gebruiken; het gebrek aan eigen smaak wordt immers later gecorrigeerd. Zo worden ook meteen variaties in oogsten minder problematisch.
Plat gezegd -en als ik me niet vergis- was het rijtje bij de Semois die wij zagen als volgt:
-groeien
-hele plant snijden en dan onder afdak ondersteboven drogen
-bundelen en naar fabrikant
-rust tot ze verder verwerkt worden (ook onderdeel van het fermentatieproces; fermentatie is in feite niets anders dan oxidatie, en gebeurd altijd als je tabak gewoon bewaard).
-herbevochtigen en 'strippen'; bladstelen verwijderen zodat alleen de losse tabaksbladeren zonder dikke nerven overblijven
-Eventueel herbevochtigen -als ze tussendoor weer gedroogd zijn- en snijden
-drogen
-De gesneden tabak werd losjes in een stalen trommel geroosterd boven een gasvuurtje, een beetje als een soort van grote wasdroger. Dit is, denk ik, het onderdeel waarbij de sterkte smaakverandering optreed, en lijkt me ook vooral een kwestie van ervaring (hoe lang, hoe heet).
-drogen
-verpakken.
Tabak zoals hij de 'fabriek' binnenkwam
De snijmachine
de 'roostermachine' (wasdroger)
Ik heb bij de fabrikant waar wij waren niets gezien dat duidde op smaaktoevoegingen, behalve het 'roosteren'.
Glycol werd niet gebruikt, waardoor Semois ook meteen kurkdroog wordt. Gelukkig is hij die toestand ook het prettigste om te roken (ik heb hier thuis wel geëxperimenteerd met bevochtigde Semois, maar die werd er eigenlijk alleen wat scherper van smaak van).
De voornaamste redenen voor een fabrikant als MacBaren voor al die ingewikkelde procedés en grote machines is niet noodzaak om een goed rookbare tabak te maken, het is vooral noodzaak om de economisch en winstgevend mogelijk tabak te produceren; snellere fermentatie, zelfs als het ingewikkeld is en dure machines vergt, is goedkoper dan een product lang op te slaan voor een traag rijpingsproces. Door technieken als cavendish -in feite ook een versnelde fermentatie- is het bovendien mogelijk ook allerhande smaken in tabak te verwerken die niet van nature in tabak voorkomen. En dat opent weer economische mogelijkheden om een goedkoper te verbouwen tabakssoort -de meest normale white burley groeit sneller maar heeft weinig eigen smaak- te gebruiken; het gebrek aan eigen smaak wordt immers later gecorrigeerd. Zo worden ook meteen variaties in oogsten minder problematisch.
Plat gezegd -en als ik me niet vergis- was het rijtje bij de Semois die wij zagen als volgt:
-groeien
-hele plant snijden en dan onder afdak ondersteboven drogen
-bundelen en naar fabrikant
-rust tot ze verder verwerkt worden (ook onderdeel van het fermentatieproces; fermentatie is in feite niets anders dan oxidatie, en gebeurd altijd als je tabak gewoon bewaard).
-herbevochtigen en 'strippen'; bladstelen verwijderen zodat alleen de losse tabaksbladeren zonder dikke nerven overblijven
-Eventueel herbevochtigen -als ze tussendoor weer gedroogd zijn- en snijden
-drogen
-De gesneden tabak werd losjes in een stalen trommel geroosterd boven een gasvuurtje, een beetje als een soort van grote wasdroger. Dit is, denk ik, het onderdeel waarbij de sterkte smaakverandering optreed, en lijkt me ook vooral een kwestie van ervaring (hoe lang, hoe heet).
-drogen
-verpakken.
Tabak zoals hij de 'fabriek' binnenkwam
De snijmachine
de 'roostermachine' (wasdroger)
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
Re: Tabakszaad
Dank voor de verduidelijking, Janneman.
Blijkbaar is Semois dan net zo'n buitenbeentje als Latakia en geeft de tabak haar aroma's vrij zonder casing.
Blijkbaar is Semois dan net zo'n buitenbeentje als Latakia en geeft de tabak haar aroma's vrij zonder casing.
- teunis
- Berichten: 1495
- Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
- Locatie: Coevorden
Re: Tabakszaad
Met dank aan Janneman lijkt het mij toe dat op kleine schaal het volgende moet gebeuren:
1. tabak laten groeien
2. van onderaf naar boven de net niet gele bladeren oogsten
3. onder een afdak buiten de zon maar in de wind drogen, door de bladeren individueel aan een touwtje aan een stok te hangen of op een dun stokje te prikken met tussenruimte tussen de bladeren (= aircure)
4. droge bladeren op een stapel leggen tot er voldoende hoeveelheid is (wellicht is dit een soort fermenteren)
5. blad van de nerf strippen
6. bevochtigen en snijden
7. drogen, bijvoorbeeld in de oven (het roosteren zoals bij de semois)
8. roken
9. ontdekken dat het niet smaakt , en dan óf opgeven óf volgend seizoen proberen met zaad van de semois-tabak
10. ontdekken dat het WEL smaakt, dan snel aan Arno geven om er een mooie melange van te maken
Punt 4 is het meest kritische, bij mij is daar in het verleden schimmel opgetreden, door blijkbaar toch niet voldoende gedroogd blad; geduld is niet mijn sterkste punt!
Dit jaar zal ik proberen verder dan punt 4 te komen.....
1. tabak laten groeien
2. van onderaf naar boven de net niet gele bladeren oogsten
3. onder een afdak buiten de zon maar in de wind drogen, door de bladeren individueel aan een touwtje aan een stok te hangen of op een dun stokje te prikken met tussenruimte tussen de bladeren (= aircure)
4. droge bladeren op een stapel leggen tot er voldoende hoeveelheid is (wellicht is dit een soort fermenteren)
5. blad van de nerf strippen
6. bevochtigen en snijden
7. drogen, bijvoorbeeld in de oven (het roosteren zoals bij de semois)
8. roken
9. ontdekken dat het niet smaakt , en dan óf opgeven óf volgend seizoen proberen met zaad van de semois-tabak
10. ontdekken dat het WEL smaakt, dan snel aan Arno geven om er een mooie melange van te maken
Punt 4 is het meest kritische, bij mij is daar in het verleden schimmel opgetreden, door blijkbaar toch niet voldoende gedroogd blad; geduld is niet mijn sterkste punt!
Dit jaar zal ik proberen verder dan punt 4 te komen.....
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.
- Arno
- Berichten: 7983
- Lid geworden op: 24 aug 2010 14:14
- Locatie: Olst
- Contacteer:
Re: Tabakszaad
Vooral punt 10!teunis schreef:: 10. ontdekken dat het WEL smaakt, dan snel aan Arno geven om er een mooie melange van te maken
- jarnogab
- Berichten: 2694
- Lid geworden op: 20 feb 2011 16:21
- Locatie: Nieuwpoort (Vlaanderen)
Re: Tabakszaad
Als ik het zo lees, dan is het een mooi initiatief. Veel succes ermee.
Maar, als ik het goed begrijp, dan kan men enkel in de eigen tuin een natuurlijke smaak tabak (zonder casing) produceren?
Tenzij men dan gaat investeren in apparatuur waarmee casing wordt toegepast - ik veronderstel dat dit net niét de bedoeling was?
Maar, als ik het goed begrijp, dan kan men enkel in de eigen tuin een natuurlijke smaak tabak (zonder casing) produceren?
Tenzij men dan gaat investeren in apparatuur waarmee casing wordt toegepast - ik veronderstel dat dit net niét de bedoeling was?
Groeten,
jarnogab
jarnogab
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Re: Tabakszaad
Dat kon ook nog wel eens meevallen. Casings zijn van origine niets anders dan smaakhoudende watertjes om tabak te bevochtigen. Gebruik whiskey of rum in plaats van water, en je bent al op gang. Toppings zijn betrekkelijk vaak gewoon aroma's die ook in de voedingsindustrie gebruikt worden; chocolade, kersen en dergelijke zijn gewoon als geur/smaakstof in flesjes te koop.jarnogab schreef:Maar, als ik het goed begrijp, dan kan men enkel in de eigen tuin een natuurlijke smaak tabak (zonder casing) produceren?
Tenzij men dan gaat investeren in apparatuur waarmee casing wordt toegepast - ik veronderstel dat dit net niét de bedoeling was?
Sedert ik weet van een slagerij die gegrilde kippen na even aanbraden gewoon in de heteluchtoven gaarde en pas achteraf van rookaroma voorzag heb ik me altijd afgevraagd in hoeverre Latakia eigenlijk echt boven vuur gerookt is
Zowat het enige dat vermoedelijk wat moeilijker zelf te doen is, is de Cavendish bewerking; druk, warmte en tijd tegelijk. Maar scheikunde leert dat dat drietal een kwestie van compenseren is: wat minder van het een is goed op te vangen met wat meer van het ander. Hierbij is tijd de voornaamste variabele, en ook meteen het onderdeel waar fabrikanten vrijwel altijd op inzetten om kosten te besparen). Minder druk of minder warmte kunnen doorgaans prima door meer tijd gecompenseerd worden.
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
- Bommel
- Berichten: 14875
- Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
- Locatie: Alphen aan den Rijn
Re: Tabakszaad
Bovenstaande is interessant leesvoer mannen.
Dat gekoppeld aan het reis verslag van WC maakt een hoop duidelijk hoe onze tabak tot stand komt.
Niet dat ik van plan ben om zelf te gaan kweken wil ik toch iedereen danken voor deze duidelijke uitleg.
Dat gekoppeld aan het reis verslag van WC maakt een hoop duidelijk hoe onze tabak tot stand komt.
Niet dat ik van plan ben om zelf te gaan kweken wil ik toch iedereen danken voor deze duidelijke uitleg.